Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Filmpremière 'Een echte van Megen'

Op maandag 21 oktober gaat de documentaire 'Een echte van Megen' van regisseur Hölscher in première tijdens de Dutch Design Week in het Natlab.

Filmposter 'Een echte van Megen' — © Sanne Berghuis

Hölscher, bekend van onder andere ‘Het zijn maar Duitsers’ en ‘De Mythe en de Meester’, raakte geïntrigeerd door de originele ideeën en het verhaal achter de ontwerpen van Atelier Ruben van Megen. Hij volgde Ruben vijf jaar en bracht zijn creatieve proces en drang om verhalen te vertellen in beeld.

Panelgesprek met de regisseur, Ruben en Roderick Vos

Behalve de filmvertoning, vindt een panelgesprek plaats over het waarom van de film en waarom het belangrijk is om het verhaal van Ruben te delen. Moderator Carla Wilms gaat in gesprek met regisseur Bart Hölscher, Ruben van Megen en Roderick Vos om te reflecteren.

Regisseur Bart Holscher vertelt: "De verwondering is altijd groot als je aanmeert op Rubens' eiland. Telkens weer verrast hij met de meest bijzondere ideeën en ontwerpen, zijn fantasie en scheppingsdrang kennen geen grenzen. Het is bijvoorbeeld prachtig om te zien hoe hij met een puddingbakje en jeugdherinneringen komt tot een bijzondere creatie.

In deze film zit de kijker naast mij en wat ik heb ervaren tijdens het maakproces. De film is daarmee heel puur. Het is heel goed gelukt om de dynamiek in het leven en werk van Ruben te laten zien. Ik heb een warm menselijk portret gemaakt, waardoor het een film is voor een veel breder publiek dan alleen designliefhebbers."

Het had ieders verhaal kunnen zijn

Voor Ruben is het wat onwennig om zelf het onderwerp van een creatief proces te zijn. “Meestal zit ik zelf aan de creatieve knoppen. Dat ik geen invloed heb op het resultaat is dus een gek gevoel. De film heb ik nog niet eens gezien. Hartstikke spannend en leuk dus!

Bart vertelt met de film over mijn zoektocht naar mijn eigen identiteit en hoe creatief en zakelijk succes bij elkaar gebracht kunnen worden. Maar het had over ieders zoektocht kunnen gaan in de wereld van design en kunst. Ik hoop dat de film inspireert, goed laat zien wat ons mooie vak inhoudt en hoe complex het is. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat het leuk is om ernaar te kijken.”

Play video

Over Ruben van Megen

Atelier Ruben van Megen ontwikkelt producten voor fabrikanten, spraakmakende interieurs en collectible design, dat verkocht wordt in de topgaleries in Europa en daarbuiten.

Het werk is herkenbaar aan het vakmanschap, herkenbare esthetiek en bijzonder materiaalgebruik, waaraan altijd veel research vooraf is gegaan.

Het atelier is gevestigd nabij Venlo en bestaat ruim 10 jaar.

Ruben in his workshop (still from the movie) — © Maarten Schellekens

Ruben driving (still from the movie) — © Maarten Schellekens

Discussing a design (still from the movie) — © Maarten Schellekens

Working in the workshop (still from the movie) — © Maarten Schellekens