Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Move-in Moerwijk

Labels Doorbreken: De Schoonheid van Moerwijk Onthullen Door de Stemmen van Zijn Mensen

Move in Moerwijk overlay catalog and music track — © May Bee, 2024

In een 10 minuten durende geluidsreis deelt de installatie de verhalen van de inwoners van Moerwijk, die aan het eind samenkomen in een muzikaal stuk. Dit stuk daagt de eenvoudige labels die vaak aan gemeenschappen worden gegeven uit, en transformeert ze in een rijke en dynamische vertelling die com

Luister

Move in Moerwijk is een geluidsinstallatie die de manier uitdaagt waarop we gestigmatiseerde gemeenschappen waarnemen en begrijpen. Gevestigd in Moerwijk, een wijk in Den Haag die vaak overschaduwd wordt door negatieve labels, nodigt dit project het publiek uit om te vertragen, te luisteren en de lappendeken van stemmen te ervaren die dit diverse gebied vormen.

Door middel van een 10 minuten durende geluidsreis vangt de installatie de verhalen en gedachten van de inwoners van Moerwijk, die samenkomen in een muzikaal eindstuk dat wordt gepromoot als de enige single van het "Move in Moerwijk" platenlabel.

Van top-down labels naar bottom-up labels

De metafoor van het creëren van een "platenlabel" vanuit een labelprobleem vormt de kern van Move in Moerwijk. In traditionele contexten dienen labels om te categoriseren en vaak te simplificeren; in dit project wordt het label echter een instrument om te onthullen in plaats van te vereenvoudigen.

De uiteindelijke muzikale compositie, gemaakt in samenwerking met de Argentijnse muzikant Polo, gelaagt de stemmen van de inwoners van Moerwijk op basis van hun tijd in de wijk, waardoor een onverwacht en interessant geluidslandschap ontstaat.

Deze benadering daagt niet alleen de stereotypen over de wijk uit, maar stelt ook een nieuwe manier van denken over labels in ontwerp voor—waarbij labels niet vaststaand zijn, maar flexibele, evoluerende constructies.

Als hulpmiddel voor ontwerp

Als hulpmiddel voor ontwerp reflecteert Move in Moerwijk op een andere methodologie voor het benaderen en vertegenwoordigen van gestigmatiseerde plaatsen. Door de stemmen en verhalen van de gemeenschap centraal te stellen, moedigt het project ontwerpers aan om verder te kijken dan verouderde stereotypen en zich diepgaand te verbinden met de mensen en plaatsen waarvoor ze ontwerpen.

Deze benadering, die luisteren, empathie en interdisciplinaire samenwerking combineert, benadrukt het belang van het omarmen van complexiteit in ontwerp in plaats van concepten te vereenvoudigen.

Play video

Over May Bee Design

May Bee is een onafhankelijk architectuur- en kunstbedrijf uit Argentinië, opgericht door Magdalena Salinas. Gevestigd in Den Haag, Nederland, verkent het speculatieve architectuur en de kruispunten met andere kunsten.
Partners