Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Interfering Perspectives

Wanneer de standpunten van kunstenaars, ontwerpers en ingenieurs samenkomen, verstrengelen en hun interferentie tot onvoorziene patronen leidt.

Team Emergence Delft 2 — © Shreyaz Sidhar

Schatten we de mogelijkheden van AI te hoog in of onderschatten we de potentiële impact? Wat is kwantumtechnologie precies en hoe kunnen we het intuïtief beginnen te begrijpen? Dit zijn de vragen die worden beantwoord door Emergence Delft - een nieuwsgierig, interdisciplinair team van studenten.

indifference - installatie 1

Een algoritme is eenvoudigweg een verzameling regels voor het oplossen van problemen, die je terugvindt in zowel complexe wiskunde als dagelijkse routines zoals uit bed stappen en ontbijt maken.

Indifference onderzoekt algoritmes die intelligent lijken, zoals Google Maps of ChatGPT. Hoewel deze systemen op mensen lijken, ervaren ze de wereld niet echt zoals wij dat doen. Dit verkeerd begrijpen kan onze relatie met de werkelijkheid verstoren. Nu AI ons wereldbeeld vormt, wordt het onderscheid tussen kunstmatige en menselijke intelligentie cruciaal.

Indifference gebruikt Spatial Sound, ontwikkeld in samenwerking met 4DSOUND, om in deze complexiteit te duiken. Omnidirectionele luidsprekers creëren een ruimte waarin elke plek een unieke luisterervaring biedt, in tegenstelling tot traditionele opstellingen. Met deze technologie kan geluid overal worden geplaatst. Het projecteert geluidshologrammen die trillingen ordenen op dimensie, beweging en interactie in de ruimte. Dit nodigt je uit om na te denken over intelligentie buiten de menselijke vorm, waarbij je je afvraagt hoe AI jouw aanwezigheid waarneemt of ve

What Happens When No One Is Watching. - Installatie 2

Schrikt het woord “kwantum” je af? Je bent niet de enige. Begrippen als verstrengeling en superpositie kunnen mysterieus lijken, zelfs ontmoedigend. Toch vormen ze de kern van de kwantummechanica - een vakgebied dat de kleinste deeltjes van het universum onderzoekt. Terwijl de klassieke mechanica alledaagse verschijnselen verklaart, legt de kwantummechanica het vreemde, contra-intuïtieve gedrag van deeltjes zoals elektronen bloot.

We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk en het begrijpen van kwantummechanica is essentieel voor iedereen, niet alleen voor experts. Stel je een wereld voor waarin kwantumcomputers encryptiecodes in seconden kraken of waarin kwantuminternet hacken onmogelijk maakt. Kwantumtechnologie is niet alleen de toekomst; het is de volgende grote maatschappelijke revolutie, en die vindt nu plaats.

What Happens When No One Is Watching duikt in de fascinerende wereld van de kwantumfysica. In samenwerking met QuTech, een toonaangevend kwantumonderzoeksinstituut van de TU Delft en TNO, heeft Emergence Delft de Expola ontwikkeld - een baanbrekend medium dat is ontworpen om kwantumverschijnselen intuïtiever te maken. Bezoek De Fabriek om de Expola te verkennen.

Panels
Emergence Delft is verheugd om twee dynamische panels te hosten in NatLab Eindhoven tijdens de Dutch Design Week Mission Days. Deze sessies zullen diep ingaan op de impact van opkomende technologieën en de innovatieve tools die we nodig hebben om deze effectief te begrijpen en te communiceren. Maak deel uit van het gesprek en werk met ons samen om de toekomst van technologie samen vorm te geven. Mis deze kans niet om deel te nemen, te leren en bij te dragen aan de dialoog die de toekomst zal bepalen. Meer informatie vind je hier.

Presentaties
In De Fabriek zal Emergence ook diepgaande presentaties houden om verder in te gaan op de installatie en de opkomende technologieën die zijn gebruikt bij het maken ervan. Mis een exclusief kijkje niet van deze kunstenaars, ontwerpers en ingenieurs die aan de installaties hebben gewerkt.

Play video
Play video

Over Emergence Delft

Emergence Delft is, sinds september 2023, een Dream Team van de TU Delft. Het studententeam bundelt de krachten van TU Delft studenten met die van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Design Academy in Eindhoven. Samen ontwikkelen ze nieuwe technologieën, waarmee ze kunstinstallaties bouwen die mensen aansporen om na te denken over de steeds digitalere wereld om ons heen.

indifference — © Ezra Sanders

The Expola; a new artistic medium — © Ezra Sanders

Partners