Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Van Historisch naar Futureproof

Creatieve en innovatie invalshoek bij verduurzamingsopgave erfgoed

SBIR project - Agapē by buroBELéN — © Photo by Sander van Wettum

Hoe kun je ramen isoleren zonder ze aan te raken? Kunnen we aquathermie gebruiken voor het verwarmen van monumenten? Tijdens de DDW24 exposeert Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) bij DOMUSDELA 8 oplossingen voor deze en andere isolatie- en verwarmingsvragen.

Erfgoed & Duurzaamheid

Nederland heeft ongeveer 63.000 rijksmonumenten en evenzoveel gemeentelijke en provinciale monumenten. Dat varieert van achttiende-eeuwse grenspalen tot Paleis Noordeinde in Den Haag. Ze zijn belangrijk voor Nederland. Bijvoorbeeld om hun schoonheid, cultuurhistorische waarde of maatschappelijke betekenis. Liefst worden dit geen stilstaande herinneringen aan vervlogen tijden, maar krijgen deze gebouwen een rol in onze hedendaagse samenleving. De gebouwen voldoen doorgaans niet aan onze duurzaamheids- en gebruikswensen. En de oplossingen om monumenten te verwarmen en isoleren zijn niet standaard beschikbaar, zeker niet als we duurzaamheidsstandaarden hoog willen houden.

Manifestatie

Op zondag 20, maandag 21 en dinsdag 22 oktober zetten we het verleden en de toekomst tegelijkertijd in het zonnetje in de kapel van Rijksmonument DOMUSDELA, op loopafstand van Centraal Station Eindhoven. Kom langs of schrijf je in via de link de bio voor een van de bijeenkomsten. Op maandagochtend lanceren we het denkkader “Bakens van Betekenis – zes verhalen om in gesprek te gaan over de toekomst van het kerkgebouw”. We sluiten diezelfde dag af met een panelgesprek over “Duurzame Musea voor de Toekomst - Collecties & klimaatverantwoordelijkheid”.

8 oplossingen
De manifestatie toont de resultaten van multidisciplinaire onderzoeken die tussen 2021 en 2024 werden uitgevoerd. In de projecten werkten ontwerpers samen met ondernemers en duurzaamheids- en erfgoedexperts aan (schaalbare) ruimtelijke ingrepen, technische installaties en materiaaltoepassingen voor monumenten.

Laboratorium Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de RCE. Door middel van verschillende projecten in het Laboratorium Duurzaamheid onderzoekt de RCE wat voor vernieuwingen er mogelijk zijn rondom de verduurzaming en isolatie van monumenten. Eén van die projecten was de Small Business Innovation Research (SBIR). De SBIR is een competitie die creatief ondernemers uitdaagt samen nieuwe producten en/of diensten te ontwikkelen voor de aanpak van een maatschappelijk vraagstuk met financiële ondersteuning van de Rijksoverheid. De competitie werd uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

In dit geval zijn creatieve ondernemers uitgedaagd om mee te denken over innovatieve en creatieve oplossingen om monumenten te verduurzamen. De eerste oproep ging over het duurzaam verwarmen van monumenten, de tweede over het duurzaam isoleren van monumenten. Dit heeft geleid tot de 8 projecten die in de manifestatie geëxposeerd worden.

Meer informatie: https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2024/10/20/van-historisch-naar-futureprooof-tijdens-dutch-design-week

Over Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) voert beleid uit, geeft advies en ontwikkelt kennis. Samen met anderen zijn wij verant­woord­elijk voor de zorg van het Nederlandse erfgoed boven de grond, onder de grond, onder water en in musea. Ook houden we ons bezig met erfgoed in relatie tot onze leefomgeving.
Centre area, DOMUSDELA, Kanaalstraat 4
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Toiletten aanwezig