Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Better Factory

Concepten voor circulaire meubels

NUDE — © Enrichers | Govert Flint

In opdracht van de Europese Commissie werkte designstudio Enrichers samen met meubelfabrikant Antares Roemenië aan het ontwikkelen van strategieën om hun portfolio meer circulair te maken. Hoe ontwerp je een bureaustoel zonder lijm of nietjes? En hoe kunnen materialen worden geminimaliseerd?

Opblaasbare en demonteerbare stoelen voor een circulaire economie

Better Factory is een programma in opdracht van de Europese Commissie. Vanuit het OCCE-consortium onderzoekt Govert Flint van designstudio Enrichers voor meubelfabrikant Antares hoe zij hun kantoormeubilair kunnen voorbereiden op een circulaire economie. Er zijn verschillende strategieën bedacht en getest. Bestaande meubelontwerpen zijn niet specifiek ontworpen om te worden geretourneerd, gedemonteerd, gerepareerd en teruggestuurd naar de klant. Dit maakt het arbeidsintensief en dus duur om meubels op te knappen.

NUDE is een bureaustoel waarvan elke laag zichtbaar is. Door de stof met een koord aan de zitting te bevestigen, wordt het schuim aan de zitting vastgeklemd. Het vervangt nietjes en lijm waarmee de zitting van de stoel gemakkelijk te vernieuwen is wanneer het schuim met de stof moet worden vervangen.

AIR is een stoel die het materiaalgebruik in massa minimaliseert. Materialen verbruiken energie variërend van warmte tot elektrische energie. Hoe minder materialen we gebruiken, hoe kleiner de voetafdruk op energie en het zal gemakkelijker zijn om het product plat te verpakken.

Over Enrichers | Govert Flint

Enrichers is de ontwerpstudio van Govert Flint. Enrichers is gespecialiseerd in het vergroten van welzijn en vreugde, geïnspireerd door de neurowetenschap van Environmental Enrichment. Het is gevestigd in Rotterdam.
SPRING — © Enrichers | Govert Flint
Partners