Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

van Nederlandse wol en wier

The Knitwit Stable en Zeefier ontwerpen een revolutionair tapijt van 100% traceerbaar wol en zeewier uit Nederland

Nederlandse wolberg tbv wol en wier project — © Hannah Braeken

The Knitwit Stable en Zeefier hebben hun krachten gebundeld tegen fast furniture. Hun eerste gezamenlijke project, het tapijt ‘Van Nederlandse Wol en Wier’, toont de kracht van lokale bronnen en industrieel vakmanschap, waarbij innovatie en respect voor lokaal, dier en de zee centraal staan.

Zeewier en wol komen samen op industriële schaal, zonder ecologische belasting

Het herwaarderen van wol
Het project ‘Van Nederlandse Wol en Wier’ streeft ernaar om de waarde van Nederlandse wol nieuw leven in te blazen door deze om te zetten in hoogwaardige, duurzame tapijten. Ondanks de uitstekende eigenschappen van wol – zoals isolatie, recyclebaarheid, biologische afbreekbaarheid, antibacteriële werking en brandbestendigheid – blijft jaarlijks de scheerwol van ruim 800.000 schapen deels ongebruikt in Nederland. Er is geen afzetmarkt voor en in het ergste geval belandt het op de vuilstort. Het is de missie van The Knitwit Stable om met respect voor natuur en gemeenschap, eerlijke wollen (textiel)producten te produceren waarmee ambacht, traditie en duurzaamheid naadloos met elkaar zijn verbonden. Dit doen ze door de waarde van Nederlandse wol als grondstof weer te herstellen.

Zeewier als industrieel natuurlijke verfstof

Zeewier als industrieel natuurlijke verfstof
Waar wol een rijke, maar onderbelichte natuurlijke hulpbron is van het land, is zeewier dat van het water. Het groeit in overvloed in onze oceanen, zonder dat het landbouwgrond of zoet water vereist. Zeefier - producent van natuurlijke textielverf - heeft van zeewier een natuurlijke verfstof ontwikkeld als milieuvriendelijk alternatief voor chemische kleurstoffen. Door deze innovatieve benadering kunnen zij kleuren creëren die zowel esthetisch aantrekkelijk als ecologisch verantwoord zijn. De wol in “Van Nederlands Wol en Wier” werd volledig lokaal geverfd met milieuvriendelijke zeewierverf, geoogst uit Nederlandse wateren. Het project richt zich op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk door lokale productie in Nederland en de EU, en een 100% traceerbare toeleveringsketen. Door het gebruik van honderd procent traceerbare lokale wol en zeewier, is “Van Nederlands Wol en Wier” ontworpen met zo min mogelijke ecologische impact.

Het tapijt ‘Van Nederlandse wol en Wier’

Het tapijt ‘Van Nederlandse wol en Wier’ is ontworpen door ontwerper Nienke Hoogvliet, co-founder van Zeefier. Ze werd in 2014 bekend met haar project Sea Me: een kleed gemaakt van zeewiergaren, met de hand geknoopt in een oud vissersnet. In haar werk vangt ze het contrast tussen hedendaagse milieuproblemen en de wereld aan wonderen die de zee te bieden heeft. Het project Van Nederlandse Wol en Wier is het eerste gezamenlijke project van Zeefier en The Knitwit Stable. Elk tapijt vertelt het verhaal van schapen die grazen op de Nederlandse heiden, het zeewier dat groeit in onze wateren en het tapijt dat getuft is op Nederlandse bodem; een symbiotische samenwerking tussen natuur, lokale productie en innovatie.

Over Zeefier x The Knitwit Stable

Zeefier is een innovatief Nederlands bedrijf dat duurzame verf produceert op basis van zeewier. Het bedrijf streeft naar een milieuvriendelijk alternatief voor de conventionele verfstoffen in de textielindustrie. Zeefier werkt met zeewier en benut daarbij ook de reststromen, zoals afval uit de cosmetica-industrie en aangespoeld zeewier van stranden. Door deze reststromen te gebruiken, zet Zeefier materialen om die anders verloren zouden gaan, in hoogwaardige, natuurlijke verfstoffen.

Scheren Nederlandse wol tbv wol en wier project — © Hannah Braeken

Nederlandse wol tbv wol en wier project — © Hannah Braeken

Detail Nederlandse wol tbv wol en wier project — © Hannah Braeken

Zeewier geverfde wol tbv wol en wier project — © Lisette van Noort

Partners