Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Ericthonius: Seed and Sprout

Object en sculptuur design exhibitie toont werk van 5 avant-garde designers. Een intieme kijk naar hun personaliteit als jonge kunstenaars en makers.

Official poster of the exhibition. — © Arkhe Collective

Geïnspireerd door de mythe van “koning Erichtonius”, Arkhe:Collective laat het werk zien van generatie designers. Met een ambachtsman gemaakte collectie van objecten dat onderzoek doet naar het concepten zoals breekbaarheid en groei. The exhibitie wordt deze DDW’ 24 weergegeven bij Piet Hein Eek

Arkhē en Koning Erichtonius = Begin

Door hun studie bij de Design Academy Eindhoven, Arkhē is geboren als een multiculturele, contrastieve design collective gevormd door ambachtelijke ontwerpers en kunstenaars. Met een identiteit die streeft naar het concept van “arkhē” (het woord voor “begin” in de Griekse oudheid) haar kernleden behoren tot een nieuwe generatie avant-garde designers.

“Erichtonius: Seed and Sprout” is Arkhē: Collective haar poging om de eerste keer de creatieve universa van de leden te laten zien. Met werken van hun eigen achtergrond en verhaal, de exhibitie wordt uniek, visueel integrerend en interactief.

Bovendien, streven we om voorbij een showcase van nieuwe design talenten. Door materialen en verhaal vertelling, de exhibitie streeft naar een intieme connectie tussen designer en kijker. Verkennen van worstelingen, verwachtingen en ambities die komen met jeugd, het laat zien hoe deze elementen invloed hebben op het vormen van een nieuwe generatie creatieve breinen. Met een exhibitie gemaakt voor pro-designers en het algemene publiek, hopen wij eerlijk persoonlijk eerbetoon te brengen aan de jonge zelf. Een identiteit die iedereen zich mee kan en moet identificeren.

Glas. Een performatief gereedschap dat onze identiteit verbind.

Glas wordt middelpunt van de exhibitie. Glas is fragiel, breekbaar, gevoelig, maar het is ook vormbaar, mooi en sterk als je er goed mee werkt.
Arkhē: Collective identificeert niet alleen met schoonheid van glasblazen, maar het is een poëtische verwijzing over jeugd, groei en ontwikkeling.

Voor deze DDW en op een performatieve manier “Erichtonius: Serd and Sprout” laat elke kunstenaar zien die zijn eigen ontworpen stukken maken in een open setting. Begeleid en ondersteund door Marc Barreda Studio, maakt ieder lid zijn eigen stuk elke dag een paar uur, voor de schoonheid te laten zien van het maken en de verwijzing naar hun ambitie door het vormen van hun eigen worsteling en identiteit.

Door materiaal en performatieve aanpak wordt, “Erichtonius: Seed and Sprout” het ontwaakmoment voor deze nieuwe generatie van makers en kunstenaars.

Over Arkhē Collective

Arkhē Collective is gevormd in 2024 door 5 designers die mekaar ontmoet hebben door hun studie bij de Design Academy Eindhoven. Met een rijke constructieve multiculturele achtergrond, de collectieve is op dit moment actief in Nederland, Mexico en België. Het wordt ook gebruikt als platform voor jonge, avant-garde designers door een hoofdkwartier in Eindhoven, Nederland.