Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

FL50 floor lamps

Nieuwe levens voor oude stenen

FL50 / Medium / Grey marble — © Oskar De Roover

De FL50 floor lamps (oskar de roover objects x HITCH) trekken het hergebruik van natuursteen door naar de toekomst. Deze circulaire sculpturen bieden licht en karakter aan de ruimtes waarin ze staan.

Nieuwe narratieven

De FL50 floor lamps belichamen de filosofie die oskar de roover objects als merk definieert: het creëren van nieuwe narratieven rond de intrinsieke waarde en het duurzame gebruik van materialen. De lampen zijn gemaakt van verantwoord verkregen en met elkaar verbonden materialen en nodigen je uit om verder te kijken dan hun oppervlak.

Op het eerste gezicht zie je twee stukken natuursteen rechtop staan, verbonden door een roestvrijstalen buis waaraan een lamp is bevestigd. De stenen nemen een 'actieve' houding aan en nodigen mensen uit om goed naar hun natuurlijke schoonheid te kijken. Er zit geschiedenis in de aderen van de steen, textuur in hun kleuren en eerlijkheid in hun eenvoud.

Maar de stenen onthullen ook een achtergrondverhaal. Alle stukken marmer en graniet die voor deze lampen zijn gebruikt, zijn door Oskar De Roover gered uit verschillende bronnen. In de afgelopen vijf jaar verzamelde de jonge ontwerper achter het merk meer dan drie ton stenen platen - nu verborgen in een kleine garage in Antwerpen. De stukken die gebruikt zijn voor deze beperkte familie vloerlampen waren allemaal onderdelen van schoorsteenmantels, vensterbanken en wandbekledingen.

Een (tijdelijke) functie

Bij het verwerken van deze geredde materialen in een nieuw ontwerp komt er een nadruk te liggen op de toekomstige duurzaamheid van het object. Voor de FL50 vloerlampen werden de marmeren stukken zorgvuldig schoongemaakt, gezaagd en geslepen voordat ze voorzichtig tussen twee beugels werden geklemd. Deze roestvrijstalen beugels, geproduceerd door Hitch Tools, voorkomen het gebruik van lijm of schroeven, wat betekent dat geen van de stenen beschadigd hoeft te worden tijdens het assemblageproces. Een tweede gevolg is dat de stenen onbeperkt hergebruikt kunnen worden, waardoor hun toekomstig potentieel niet beperkt wordt.

Als zodanig is de FL50 reeks - 50 verwijst hier naar de lengte van de buis van de lamp - een voorbeeld van hoe doordacht vakmanschap en innovatieve technieken de levensduur en het potentieel van materialen kunnen verbeteren. Het ontwerp is niet alleen gericht op het behoud van materialen. In plaats daarvan creëert het een verhaal dat verleden, heden en toekomst met elkaar verbindt.

Over oskar de roover objects

oskar de roover objects is een jong merk voor objecten en meubels gevestigd in Antwerpen, België. Hun doel is om nieuwe narratieven te creëren over de intrinsieke waarde en het duurzame gebruik van materialen door middel van authentieke, tijdloze stukken die intrigeren en inspireren.

Hun eerste objecten zijn gebaseerd op een verzameling hergebruikte stukken natuursteen die hun eerste levens hebben geleefd in verschillende gebouwen over heel België.

FL50 / Medium / White & Brown marble — © Oskar De Roover

FL50 / Small / Pink marble — © Oskar De Roover

FL50 / Medium / Grey marble — © Oskar De Roover

FL50 / Small / Orange granite — © Oskar De Roover