Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

California Drought

Dryland California

Drought — © Liselot Cobelens

Studio Liselot Cobelens heeft voor het eerst een internationaal gebied onderzocht en deze vertaald naar een landschappelijk tapijt, “California Drought”.

Droogte

Californië is een van de staten in de VS waar klimaatverandering het hevigst wordt gevoeld. Er zijn tien verschillende klimaatgebieden, negen nationale parken, 87 staatsparken en 80.000 agricultuurbedrijven. Californische agricultuurproductie zit zelfs wereldwijd in de top tien!
Droogteseizoenen worden afgewisseld door extreem natte seizoenen. In zijn algemeenheid heerst er daardoor een ernstig tekort aan smeltwater, wat resulteert in droogtes, verwoestende branden, verlies in biodiversiteit en een oneerlijke verdeling van zoet water. Toch wordt het lastig gevonden om de verhalen van de verandering te begrijpen.

Cobelens is naar Californië gegaan om ter plaatse experts te spreken uit onder andere Yosimete park en Berkeley university, die deze verandering zelf ervaren en onderzoeken. Ze realiseerde zich tijdens de gesprekken dat er veel overeenkomsten zijn met de Amerikaanse uitdagingen en de Nederlandse. Deze zijn terug te vinden in het tapijt

Dit project wordt gesteund door:
*The NAF: the netherlands america foundation
*Gemeente Den Bosch
*LIAEP: LIGHTON INTERNATIONAL ARTISTS EXCHANGE PROGRAM
*Voordekunst donateurs
*Cultuurfonds Brabant

Over Studio Liselot Cobelens

Studio Liselot Cobelens staat bekend om het creëren van unieke designobjecten en museale installaties die de complexe verhalen van ons landschap vertellen. Vanuit haar studio in Brabant richt Cobelens zich op thema's zoals droogte, klimaatverandering, en de transitie van landschappen. Deze onderwerpen vertaalt ze naar tastbare interieurproducten die de zintuigen prikkelen en tot nadenken aanzetten.
Partners