Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Beetle Convicted After Spruce Found Dead

Noordrijn-Westfalen - Gebrekkig oordeel in geval van het grootste biologische bosverlies in Duitsland.

BCASFD is gebaseerd op een onderzoek naar het grootste biologisch veroorzaakte bosverlies in Duitsland. Samen met specialisten construeer ik de zaak van de sparrenboom en zijn zespotige vijand, die ons wegleidt van het bos en terug naar de mensheid.

Breaking News: Sparren

Duitsland is getuige van het grootste biologische verlies van bossen in de geschiedenis. Toen ik mijn grootouders in de buurt van Keulen bezocht, observeerde en legde ik de boscatastrofe al op jonge leeftijd vast. Door de jaren heen werd het groene landschap lichtbruin. En vandaag de dag is het veranderd in kilometerslange stapels sparrenhout. Er wordt gezegd dat dit wordt veroorzaakt door de overbevolkte schorskever.
Klimaatverandering, het planten van monoculturen van sparrenhout, oorlogsherstelbetalingen, politieke beslissingen en uiteindelijk menselijke verwaarlozing en onwetendheid hebben echter allemaal een grote rol gespeeld. Het bos werd getransformeerd tot een fabriek met de boom als product - een product dat vatbaar is voor ziekten en natuurlijke gebeurtenissen, zoals de schorskeverplaag. Om een ​​idee te geven van de omvang: de gecommercialiseerde spar is veruit het meest gebruikte en dus het belangrijkste hout in Europa.

Missie

Als kunstenaar heb ik de drang en voel ik me verantwoordelijk om de oorzaken van het verlies van deze bossen te onthullen en erover te onderwijzen. In mijn installatie benader ik het geval van de sparrenboom vanuit verschillende perspectieven en ontvouw ik de complexiteit van zijn geschiedenis om bewustzijn te creëren over de menselijke vernietiging van ecosystemen. Het uitsterven van het sparrenbos is slechts een van de vele voorbeelden die de kloof illustreren tussen ethiek en menselijke interventie in gedeelde omgevingen.

Over LĂ©onie Von Saldern

De in Duitsland en Nederland wonende kunstenaar Léonie von Saldern onderzoekt menselijke interventie in de natuur door een politieke en historische lens. Ze combineert wetenschappelijk onderzoek met artistieke praktijk, creëert bewustzijn door samen te werken met experts-data opnieuw te interpreteren door middel van beeldhouwkunst en installatie. Haar werken, gekenmerkt door een industriële esthetiek, adresseren urgente kwesties met als doel om collectief denken en actie voor milieubescherming.

Partners