Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

The Fish Knows Everything - Dinner, Film, Workshop

Speculatieve Gastronomie & Regeneratief Menu

Join us for dinner! — © Gunda Schliep

Om te leven moeten we eten. Voedsel is onze meest betrouwbare bron van genot en een grote belasting van de natuurlijke wereld. Dit project onderzoekt 4 more-than-human wezens en gebruikt gastronomie als een instrument om te speculeren over wenselijke toekomsten en te reflecteren op de huidige crisis

Vier Wezens & een Regeneratief Menu

We duiken in de verhalen van de met uitsterven bedreigde Europese paling, de invasieve Amerikaanse rivierkreeft, de voor de sportvisserij uitgezette Europese meerval en de - tegenwoordig in de Europese rivieren uitgestorven, maar wereldwijd een van de meest geconsumeerde vissen - Europese zalm. We onthullen hun verhalen over dreigend uitsterven, obstructie, migratie, commodificatie en menselijk verlangen, en de vissersgemeenschappen die ze delen. Gastronomie wordt hier gebruikt als een methode om te speculeren over wenselijke toekomsten en om na te denken over de huidige crisis.

Het herdefineren van onze relatie met voedsel zou geworteld moeten zijn in een groter bewustzijn van de levenssystemen waarvan het afhankelijk is. En een nieuwsgierigheid naar wat we kunnen leren van de duurzame cycli die lang voor de menselijke dominantie floreerden. Wat zijn de lessen van de wezens om ons heen en hoe kunnen we betere luisteraars worden?

Schuif aan voor een DINNER, een FILM of een WORKSHOP.

Door middel van smaak, aanraking, geur en verhalen onderzoeken we hoe eten een regeneratieve activiteit kan zijn die onze relatie overweegt met alle wezens, ecosystemen en de wereld.

Regeneratief Diner & Film Programma

Ons onderzoek naar de 4 meer dan menselijke wezens leidt ons naar de eettafel. We serveren onze culinaire interpretaties van de verhalen van deze 4 wezens als een tasting menu, vergezeld van een drankje.

Schuif aan op:

Zaterdag 19 oktober om 18.30 tot 21.00 uur
Zondag 20 oktober van 18.30 tot 21.00 uur
Vrijdag 25 oktober van 18.30 tot 21.00 uur
Zaterdag 26 oktober om 18.30 tot 21.00 uur

Tickets in link


Bij ons project hebben we een gecureerd filmprogramma ontwikkeld dat we na het diner presenteren.

Zaterdag 19

Titel: To Speak on Behalf of the Living

Een korte film gericht op het begrijpen van de laatst overgebleven vissers van de Noord-Europese rivieren en wetlands als hoeders van deze ecosystemen en hun more than human bewoners.

Zondag 20e

Titel: My Want of You Partakes of Me

My Want of You Partakes of Me onderzoekt de spijsvertering als de fundamentele voorwaarde om in de wereld te zijn, een proces met fysiologische, psychologische, spirituele, literaire en politieke dimensies.

Zaterdag 26e

Titel: Ama-San

Een duik, het middagzonlicht filtert door het water. De lucht in haar longen moet het uithouden tot ze de abalone kan loswrikken.

Storytelling Talk / Workshop Wildplukken

Van wildplukken tot vissen, kom samen speculeren over radicale convivialiteit aan de hand van ons workshopprogramma:

Zondag 20 oktober van 14.30 tot 16.00 uur

Onze gast, de 76-jarige Arie van Dalen, is al zijn hele leven in dialoog met de omringende wateren van Woudrichem. Hij heeft tientallen jaren aan verhalen over vissen en hun vissers, maar ook over de politieke, economische en ecologische onrust die het gebied heeft doorgemaakt.

Terwijl hij het bijna vergeten ambacht van netbreien demonstreert, zal hij verhalen delen over menselijke en more than human convivialiteit, ambachten van het huishouden, door de mens veroorzaakte ecologische veranderingen in het Deltagebied en de effecten daarvan op de industrie en het gemeenschapsgevoel. Gesproken in het Nederlands.

Donderdag 24 oktober van 14.00 tot 16.00 uur

Wildplukken langs de rivier - Het volgen van seizoensgebonden veranderingen in wilde, verwilderde en gedomesticeerde flora langs een geĂ¯ndustrialiseerd waterlichaam - een radicale ontmoeting.

In deze excursie zullen we verschillende landaanbiedingen identificeren, plukken, aanraken, proeven en ruiken, en de excursie afsluiten met een thee gemaakt van onze vondsten.

Play video

Over The _ Knows Everything

The - Knows Everything is een speculatief gastronomieproject, online platform en gemeenschap van culinaire creatieven, culturele praktijken en academische & artistieke onderzoekers. Samen onderzoeken we voedsel als een middel om te speculeren over wenselijke toekomsten en om na te denken over de huidige crisis.

Dit hoofdstuk van het project wordt geleid door Katinka Versendaal, in samenwerking met Miguel Teodoro, Shuang Xu, Joe Sartorius, Angie Diaz Benitez en Phood Farm.

Gunda Schliep

Gunda Schliep

Gunda Schliep

Partners