Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Sea-friendly beach accessories

Een milieuvriendelijke strandset die op het strand zal afbreken zonder het milieu te schaden.

Sea-friendly beach accessories — © Maja Góralczyk

Strandaccessoires zijn een project dat de gevolgen van toerisme voor kustplaatsen aankaart. Ze vervuilen het milieu niet als ze worden achtergelaten. Door spel laten ze gebruikers zien dat het belangrijk is om milieuvriendelijke oplossingen te zoeken en geen afval achter te laten.

Toerisme en de Gevolgen: Bedreigingen voor Kustecosystemen

Het toeristische seizoen gaat gepaard met de negatieve impact van menselijke activiteiten op kustecosystemen. De hoeveelheid microplastics in de Oostzee blijft toenemen en zal waarschijnlijk voor altijd aanwezig blijven. Zelfs het verzamelen van schelpen tijdens deze periode heeft gevolgen. Ze zijn een fundamenteel bouwmateriaal voor nieuwe schelpen, bieden een substraat voor mariene planten en zijn een bron van calciumcarbonaat, dat essentieel is voor het mariene ecosysteem.

Biomateriaal strandset van afval

Het doel van het project was om op kleine schaal een lokaal probleem aan te pakken door bewustzijn te creëren over de impact van toerisme op het milieu. Het richtte zich op het incidenteel achterlaten van plastic accessoires. De strandset bestaat uit drie zandvormpjes en een schep, gemaakt van biomateriaal gerelateerd aan toerisme. Ik verzamelde afval zoals mossel- en oesterschelpen, en een krabschild, van restaurants in Gdańsk na een drukke toeristendag. De schelpen zijn in specifieke verhoudingen geselecteerd voor kleurvariaties. De prototypes combineren mossel-, oester- en krabschelpen met gelatine, met toekomstige mogelijkheden voor chitosan om de waterafstotende eigenschappen te verbeteren. Het biomateriaal vervuilt de stranden niet en breekt af zonder schade aan het ecosysteem. Het project laat gesloten kringloopontwerp zien: schelpen uit de zee worden weer teruggebracht.

Hoogtepunten van Ontwerpwedstrijden

De zee-vriendelijke strandaccessoires bereikten de finale van de Young Design 2024 competitie (april 2024), georganiseerd door het Instituut voor Industrieel Ontwerp in Warschau, en ontvingen de INTERPRINT Polska Award tijdens de Make Me! 2024 competitie op het Łódź Design Festival. De 'Sea-Friendly Beach Accessories' maakten deel uit van het 'WASTE'-project, uitgevoerd in samenwerking met de Product Design Studio van de Academie voor Schone Kunsten in Gdańsk en de Faculteit Chemie van de Universiteit van Gdańsk.

Over Maja Góralczyk

Ze is afgestudeerd in Design aan de Academie voor Schone Kunsten in Gdańsk en heeft een diploma in Architectuur van de Technische Universiteit Gdańsk.

Ze gelooft dat verantwoord ontwerp belangrijk is, ongeacht de schaal. Ze streeft ernaar ecologische en ethische aspecten in haar projecten op te nemen, met als doel de negatieve milieu-impact te minimaliseren en de kwaliteit van het leven van gebruikers te verbeteren.

Momenteel werkt ze als accessoireontwerper in de mode-industrie.

Biomaterial mold close up — © Jan Rusek

Material samples — © Maja Góralczyk

Restaurant waste — © Maja Góralczyk

Restaurant waste — © Maja Góralczyk