Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Intricate Design & Art for Contemporary Interiors

Ensemble van lampen en interieurobjecten geïnspireerd door het natuur geïnspireerde Fibonacci-patroon, in samenhang met werk van geselecteerde makers

Intricate Design and Art expo Sectie-C — © Studio BL w/ Structural Aspect, RK Zerrou, Eversom

Studio BL presenteert hun lampen en interieurobjecten, inclusief een nieuwe serie van bio-afbreekbaar PHA. Ontdek het snijvlak van design, kunst en vakmanschap, met cutting-edge werken van hedendaagse makers: geometrische 3D papierkunst, minimalistische meubels en circulair brandweerslang design

Beeldtaal van de natuur

Spiraal fyllotaxis is een terugkerend thema in het werk van Studio BL - Bastiaan Luijk. Fyllotaxis is een term dat in de plantkunde wordt gebruikt om de rangschikking van bladeren rond een as of stengel te beschrijven. Spiraal fyllotaxis is als patroon in onder andere de kop van zonnebloemen te zien. Dit patroon kan geconstrueerd worden met een wiskundige formule, zoals voorgesteld door Helmut Vogel in 'A better way to construct the sunflower head' in 1979. Deze formule omschrijft het patroon in het platte vlak (2D) en is toegepast in de wandlamp en wandornamenten. Studio BL heeft een methode en algoritme ontwikkeld, waarmee het spiraal fyllotaxis patroon ook als ruimtelijke structuur voor 3D ontwerpen toegepast kan worden. De studio creëert deze natuur geïnspireerde ontwerpen om verwondering te delen: het uitvergroten van de schoonheid van de natuur, deze dichterbij te brengen en op nieuwe wijze te waarderen.

PHA: De toekomst van circulair 3D printen?

Studio BL streeft naar het creëeren met FDM (Fused Deposit Modeling) 3D-print materialen die hoogwaardige kwaliteit en lage CO2-impact combineren. Sinds de oprichting in 2019 zijn hernieuwbare materialen van groot belang, maar hoe duurzaam zijn ze echt? Zijn materialen zoals PLA, afkomstig van hernieuwbare bronnen, daadwerkelijk duurzaam als ze alleen onder specifieke industriële omstandigheden biologisch afbreekbaar zijn? En wat betekent beperkte recyclebaarheid voor de circulaire economie?

In onze zoektocht naar duurzamere oplossingen ontdekten we PHA, een biopolymeer dat volledig biologisch afbreekbaar is in natuurlijke omgevingen zonder microplastics. PHA werd al in de jaren 1920 ontwikkeld, maar door hoge kosten pas in de jaren 1980 commercieel toegepast. Nu PHA beschikbaar is voor FDM 3D-printen tegen concurrerende prijzen, wat betekent dit voor de nabije toekomst?

Staan we aan het begin van een omslag; kan PHA een echt circulair, milieuvriendelijk alternatief bieden? Wat zijn de bredere implicaties zoals lokale productie, voedingsstofbronnen en schaalbaarheid?

Group expositie: Studio BL met RK Zerrou, Eversom, Structural Aspect

Dit jaar laat Bastiaan Luijk zijn werk in een nieuwe groepsexpositie zien: een vette mix van design en kunst. Hij nodigde zelfproducerende makers uit om mee te doen in een presentatie over hun gedeelde passie voor hedendaagse vakmanschap:

Khalid en Rachid Zerrou (RK Zerrou) tonen werken die het vermogen hebben om je als kijker naar binnen te trekken. Wiskundige verfijning, de allure van moderne techniek en Marokkaans cultureel erfgoed smelten samen tot één betoverend geheel.

Ilse Evers (Eversom) toont haar fascinerende interieurobjecten en ambachtelijke kleden, gemaakt van afgekeurde brandslangen.

Thijs Smits en Jens van Deursen (Structural Aspect) tonen hun XYZ-serie: meubels vervaardigd door krachten langs de x-, y- en z-as te blokkeren zonder externe bevestigingsmaterialen, geïnspireerd door oude houtbewerkingstechnieken. Met één verstek verbinding, één materiaal en één productiemethode via een CNC-machine is de productie efficiënt en afvalarm.

Over Studio BL w/ Structural Aspect, RK Zerrou, Eversom

Bastiaan Luijk (Studio BL) is digital artisan met een achtergrond in de architectuur (Delft, 2013). Hij is gevestigd in de Haagweg 4, een kunstenaarsbolwerk in Leiden. Sinds 2021 is hij lid van Galerie Zône, waar zijn werk permanent wordt getoond. Bastiaan deed mee aan toonaangevende exposities, o.a. tijdens Dutch Design Week en Milan Design Week. Zijn werk wordt internationaal verkocht. Heeft u een vraag of wilt u het atelier bezoeken? Stuur een berichtje naar info@studiobl.nl

Baguio Table Lamps made from biodegradable PHA — © Bastiaan Luijk

Bastiaan Luijk with Fibonacci Coral Lamp — © Ilco Kemmere