Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Groen in alles wat we doen

Sociale innovatie van onderop

Wereldboom

Het Wasven zet zich in voor het behoud van de eigen leefomgeving. Door samen in de natuur aan de slag te gaan ontstaat synergie tussen het groene en sociale domein. Daarbij staat het participeren in de gemeenschap centraal. Tijdens DDW presenteren we onze werkwijze én brengen deze in praktijk.

De Wereldboom groeit

De ‘Gevlekte Zuiderling’ is vijftien jaar geleden gekroond tot eerste Wereldboom van Nederland. Een plataan in het Wasven met een podium die 1000 jaar oud mag worden. Een podium die de wortels beschermen tijdens evenementen, trouwerijen en bijeenkomsten. Een brand op het podium wordt de boom fataal. Vrijwilligers zetten een crowdfunding op, deskundigen onderzoeken de veteranenboom. Aan de voet van de stam ontstaan scheuten die uitgroeien tot een vlechtstam. De kroon wordt veilig gesteld door te snoeien en te voorzien van een bypass; een slurf met substraat waarin wortels groeien naar het wortelgestel. Het snoeihout is het afgelopen jaar door ontwerpers en kunstenaars verwerkt tot objecten en zullen tijdens DDW worden gepresenteerd. De Wereldboom als symbool gemeenschapszin, over generaties heen.

Het groendomein groeit

Het Wasven is een natuurgebied aan de rand van Eindhoven in stadsdeel Tongelre. Het groendomein omvat 24 ha met een verscheidenheid aan cultuurlandschappen zoals een landgoedbos en monumentale lanen, heide en vennen, natuurakkers en vlinderweides en een monumentale boerderij met opstallen. Biologische landbouw en ecologisch natuurbeheer gaan hand in hand; verricht door vele vrijwilligers en zorgvragers. Ook worden nieuwe ecotopen gecreëerd door herinrichting en stapsgewijs beheer. Zo wordt een notengaard op rabatten en een zonneakker met zacht fruit aangelegd volgens de boslandbouw methode Agroforestry. Het bevordert de biodiversiteit en klimaatadaptatie. Bedrijfsvrijwilligers helpen tijdens DDW mee met de aanleg en onderhoud van nieuwe ecotopen in ons groene domein.

Het Wasven groeit

Het Wasven is in vijfentwintig jaar uitgegroeid van een actiegroep tot een maatschappelijke onderneming. Vanuit de Wasvenboerderij werken vakmensen, vrijwilligers en mensen met een zorgvraag aan maatschappelijke doelen als duurzame gemeenschappen, verantwoorde voedselketen en biodiversiteit. In de gekozen aanpak, de ecologisch-liberale filosofie van John Dewey, staat gemeenschapszin centraal door als individu te participeren in de gemeenschap. De werkwijze van het Wasven komt in een wandellezing tot leven; als inspirerend voorbeeld voor duurzaam handelen in de praktijk. We sluiten DDW op zondag af met het evenement Wasven Natuurlijk, waarin cultuur en natuur elkaar ontmoeten in onze tuinderij. Met groene informatie stands en workshops, muziek van lokale artiesten en verantwoorde hapjes.

Over Wasven

Het Wasven is een natuurgebied in de wijk Tongelre. Het domein omvat een landgoedbos met monumentale bomen, natuurakkers, heide en vennen. Het Wasven is ook een maatschappelijke onderneming die het domein beheert en ontwikkelt vanuit de Wasvenboerderij. De boerderij herbergt een biologisch restaurant, ambachtelijke bakkerij en koffiebranderij en ecologische tuinderij. In het Wasven werken vakkrachten samen met vrijwilligers en mensen met een zorgvraag. Voor en vanuit onze eigen leefomgeving.