Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Fix Your Phone Shop

Onze smartphones zijn stuk - samen kunnen we het repareren

Fix Your Phone Shop visualisation - Waag Futurelab — © Kamila Eshmanova, Thieu Custers

Onze smartphones zijn stuk - en het is niet alleen een gebarsten scherm. Het probleem zit in de apps, het besturingssysteem, de hardware, en beïnvloedt jouw privacy, je gezondheid en onze planeet. De Fix Your Phone Shop van Waag Futurelab toont alternatieven en wat we kunnen doen om het te fixen.

De problemen met onze telefoons

Er gaat een hele wereld schuil achter je scherm. Besturingssystemen, hardware, apps - alle onderdelen van het mobiele ecosysteem die nodig zijn om je apparaat te laten functioneren. Maar waarom moeten we onze privacy en persoonlijke data opgeven om apps te kunnen gebruiken? Waarom worden (bijna) alle telefoons en apps beheerd en gecontroleerd door slechts twee bedrijven? Waarom staan we de zwaar verslavende ontwerptrucs toe die ons eindeloos laten scrollen? Hoeveel conflicten houden we in stand met alle mineralen in het apparaat?

Aan de slag

Gelukkig zijn er oplossingen. In de Fix Your Phone Shop van Waag Futurelab ontdek je alternatieven voor alle onderdelen van het mobiele ecosysteem: van veilige apps tot ethisch geproduceerde hardware en van open source besturingssystemen tot biologisch afbreekbare telefoonhoesjes. We laten nieuwe mogelijkheden en effectieve alternatieven zien die bijdragen aan privacy en duurzaamheid in onze mobiele wereld. Zodat die telefoon voor jou werkt in plaats van andersom.

Over Waag Futurelab

Waag Futurelab opereert al 30 jaar op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie. Met ontwerpend onderzoek verkent Waag de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën en hun toepassing voor sociale innovatie. Daarmee stelt Waag zoveel mogelijk mensen in staat om mee te ontwerpen aan een open, eerlijke en inclusieve toekomst.
Fix Your Phone Shop sign - Waag Futurelab — © Thieu Custers