Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Decentralized Futures

Decentralized Futures, DDW 2024 — © Carosello Lab and Baltan Laboratories

De expositie 'Decentralized Futures' presenteert de creatieve mogelijkheden die technologieën zoals blockchain en NFT's bieden in de digitale kunst. Het werk van 8 internationale kunstenaars presenteert de mogelijkheden voor de toekomstige ontwikkeling van de gedecentraliseerde technologie en kunst.

Contextualisering van de urgentie

De kunst-en designwerken die tijdens de expositie worden gepresenteerd, zijn resultaten van het ARTeCHÓ-project, medegefinancierd door de Europese Unie. Oorspronkelijk werden digitale kunst- en designwerken geconfronteerd met uitdagingen bij het betreden van de markt, omdat ze niet voldeden aan een fundamentele vereiste voor het creëren van waardeketens in de kunst: het unieke karakter van het werk en de exclusiviteit van eigendom. Deze eis verdween toen mechanische reproductie mogelijk werd. De opkomst van NFT’s (Non-Fungible Tokens) heeft dit landschap echter veranderd door kunstmatige schaarste te bieden en uniciteit toe te voegen aan van nature reproduceerbare digitale creaties.

Voorbij de NFT's

Het uitgangspunt van het ARTeCHÓ-project is de NFT’s, maar de creaties gaan veel verder dan dit kader. De werken vertellen ons over de hedendaagse samenleving vanuit het perspectief van uitbreiding en netwerk, en wijzen op wat we nog meer met deze technologie kunnen doen. De kunstenaars en ontwerpers verdiepten zich in decentralisatie en herverdeling, uniciteit en meer horizontale systemen. Deze gedistribueerde toekomsten stellen ons in staat de aard van de relaties tussen verschillende actoren te wijzigen bij het nemen van beslissingen, het distribueren van activa, het betrekken van deelnemers aan een collectief project of met oog voor ecosystemen. De werken van de kunstenaars en ontwerpers passen nieuwe technologieën toe om te reageren op de ecologische, politieke, sociale en economische problemen waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd. Ze verkenden nieuwe, gedecentraliseerde vormen van sociaal-politieke organisatie én beheer van hulpbronnen, in de hoop het publiek te helpen een rechtvaardiger en inclusievere toekomst voor te stellen.

Over Baltan Laboratories

Baltan Laboratories is een cultureel indisciplinair laboratorium gevestigd in Eindhoven. We richten ons op maatschappelijke kwesties, waarbij we ruimtes creëren om te oefenen met anders leven. Wij zijn van mening dat de uitdaging waarmee we worden geconfronteerd, niet langer een strikt disciplinaire, reductionistische en op het Westen gebaseerde aanpak mogelijk maakt. We kunnen een probleem niet langer opdelen, deze afzonderlijk behandelen en ze vervolgens opnieuw samenstellen tot een oplossing.

Maíz, Cristóbal Ascencio Ramos — © Julian Fallas

Lithium republic XYZ, Merlina Rañi — © Julian Fallas

Hash Breakdown v2, Silvia Binda Heiserova — © Julian Fallas

Bubble, OPN Studio — © Julian Fallas

Partners