Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

EVOLVE

Ambacht getransformeerd naar de huidige tijdgeest.

De ambacht van traditioneel meubel maken evolueert naar de hedendaagse tijdgeest door de integratie van digitale technieken. Met behulp van Virtuele Realiteit (VR) creëert Ralf Gloudemans hands-on digitale ontwerpen die vervolgens in de fysieke wereld worden gematerialiseerd.

Synthese

Evolve is een fusie van traditionele ambacht, digitale vormgeving en innovatieve techniek. Het project begint met een verkenning van het ambachtelijke snijwerk in klassieke meubelstukken, een kunstvorm die de tand des tijds heeft doorstaan. Deze tijdloze technieken worden vervolgens zorgvuldig getransponeerd naar de hedendaagse context, waarbij Ralf als maker fungeert als een brug tussen verleden en heden.

In de virtuele wereld krijgt het project een nieuwe dimensie. Hier interpreteert Ralf de klassieke vormen en technieken, en vertaalt ze naar digitale materie. Dit proces van virtuele herinterpretatie stelt hem in staat om de grenzen van traditioneel vormgeven te verleggen, terwijl hij tegelijkertijd de essentie van het ambachtelijke vakmanschap bewaart.

De culminatie van dit creatieve proces vindt plaats wanneer de virtuele ontwerpen worden omgezet naar de fysieke realiteit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van, computergestuurde productieprocessen. Het resultaat is een synthese: objecten die zowel de warmte en het karakter van handgesneden werk uitstralen, als de precisie en innovatie van computer gesneden elementen belichamen.

Over Ralf Gloudemans

Ralf Gloudemans is gespecialiseerd in mixed reality design en ambacht. Het doel is om de mogelijkheden van fysieke en digitale ambachten en gereedschappen te combineren, wat resulteert in unieke resultaten die de grens tussen de digitale en fysieke wereld doen vervagen. Dit uit zich in een fysiek object met een digitale ziel.