Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

The Societal Impact of Applied Design Research

Design Conversations by the Network Applied Design Research - NADR

The Societal Impact of Applied Design Research — © Kalle Wolters

Hoe kan toegepast ontwerponderzoek worden ingezet om systemische verandering te versterken en bij te dragen aan maatschappelijke transities naar bijvoorbeeld de circulaire economie, slimmere gezondheidszorg of een duurzaam voedselsysteem?

Onderzoekspresentaties & Interactieve Discussies

Tijdens de workshop worden relevante inzichten en projecten gepresenteerd door partners die verbonden zijn aan NADR. De workshop begint met een reeks korte presentaties, gevolgd door een aantal interactieve tafeldiscussies. Alle discussies zijn gebaseerd op conceptuele onderzoeksartikelen die vooraf worden verstrekt aan de deelnemers van het evenement.

Datum: Maandag 21 oktober 2024
Tijd: 13.00 - 17.00
Locatie: Microlab Skybar
Kastanjelaan 400
5616 LZ Eindhoven

Thema 1 & 2: Connecting System Levels & Theory of Change

Thema 1. Connecting System Levels

Om ontwerpend onderzoek effectief te laten bijdragen aan veranderingen in de samenleving op de lange termijn, is het noodzakelijk om op verschillende systeemniveaus te handelen. Op welk niveau kunnen ontwerpinterventies plaatsvinden en wat is de onderlinge relatie tussen interventies op de verschillende systeemniveaus? Hoe kunnen kleinschalige ontwerpinterventies een grote maatschappelijke impact hebben?

Thema 2: Theory of Change

Welke activiteiten voeren designonderzoekers uit binnen de grenzen van hun eigen invloedssfeer? Met welke concrete resultaten? Welke effecten hebben deze activiteiten buiten de directe invloedssfeer van de ontwerponderzoeker? En welke impact heeft dit vervolgens op het maatschappelijke vraagstuk als geheel? Met andere woorden, wat zijn de onderliggende veranderingstheorieën en bijbehorende impacttrajecten van toegepast ontwerponderzoek?

Thema 3 & 4: Beperkte 'maakbaarheid' van de samenleving & Balanceren tussen wereldbeelden

Thema 3. Beperkte 'maakbaarheid' van de samenleving

Ontwerpers richten zich op het veranderen van een bestaande situatie in een nieuwe. Zo'n lineaire en oplossingsgerichte benadering werkt echter mogelijk niet wanneer we te maken hebben met complexe maatschappelijke transitieprocessen. Hoe breng je de optimistische wens om positieve verandering teweeg te brengen in balans met de beperkingen van het beheersen van een complex en constant evoluerend socio-technisch ecosysteem?

Thema 4. Balanceren tussen verschillende wereldbeelden

Toegepast ontwerponderzoek vereist de betrokkenheid van veel verschillende actoren, die elk opereren vanuit hun eigen specifieke wereldbeelden en interpretatieve kaders. Maar ook de ontwerponderzoeker opereert vanuit een persoonlijke set waarden en overtuigingen. Welke rol spelen deze onderliggende waarden en ideologieën bij het ondernemen van een ontwerpend onderzoeksinitiatief? En wat is de rol van mogelijke tegenstrijdige belangen?

Over Network Applied Design Research - NADR

Network Applied Design Research (NADR) verbindt onderzoekers die geïnteresseerd zijn in de combinatie van design en onderzoek, in elke variant. Partners van NADR zetten toegepast ontwerponderzoek in om problemen aan te pakken in de gezondheidszorg, architectuur, energie, voedsel en landbouw, detailhandel, gastvrijheid en mode. Uniek aan NADR is dat onderzoekers met verschillende toepassingsgebieden samenwerken, waardoor ze kennis en inzichten uit verschillende sectoren kunnen integreren.