Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

HOW TO HOPE TO BE

Een verkenning naar hoe het biobased bouwen eruit kan zien wanneer de gemeenschap er deel van uit maakt

bio-brick filled up, ready to grow — © Sabrina Grouls

Ontwerper Catinca Tilea verkent hoe het zou zijn als iedereen met eigen organisch afval zou kunnen bouwen. Samen met het publiek heeft ze een paviljoen gekweekt op het BioArt Laboratories terrein. Dit sociale project kijkt naar alternatieven die onze relatie met de natuur kunnen veranderen.

Organisch afval uit je huishouden = een bouwmateriaal

Huishoudelijk organisch afval wordt als substraat gebruikt voor myceliumvorming. Dit wordt een vast materiaal dat gebruikt kan worden om mee te bouwen. Ontwerper Catinca Tilea heeft het publiek uitgenodigd om bio-bakstenen in elkaar te zetten. Met dit gebaar verkent ze hoe mensen kunnen bouwen met bio-afval. De bio-bakstenen die mensen vorig jaar gedurende de Dutch Design Week hebben gekweekt zijn onderdeel geworden van een openlucht constructie.

Meer de samenleving betrekken in de duurzame praktijk

Het belangrijkste in het bouwen met organisch afval is dat mensen het zelf zouden doen, in de wijk. Dit zou de berg afval, waar we allemaal aan bijdragen, enorm verkleinen. Ook zou het mensen opvoeden en aanmoedigen om te reflecteren op hoe het ook anders kan. Het voorstel is om deze biotechniek midden in een gemeenschap te plaatsen, om mensen de mogelijkheid te geven om op een zinvolle manier hun directe omgeving te helpen.

Wij maken ook deel uit van het ecosysteem

Onze antropocentrische cultuur maakt dat onze 'natuurlijke woonplaats' afbrokkelt. Met dit sociale experiment stelt ontwerper Catinca Tilea voor dat bestaande biotech kennis als sociaal instrument gebruikt kan worden. Dit zou precies de verandering in cultuur kunnen zijn die we nodig hebben om anders naar de natuurlijke wereld te kijken. Haar experiment stelt voor dat we hierdoor dichterbij het begrip kunnen komen dat wij ook deel uitmaken van de natuurlijke wereld.

Over Studio Catinca Tilea

Catinca Tilea is een Rotterdamse kunstenaar en ontwerper. Met haar praktijk legt ze focus op hoe het uiten van ieders creativiteit sociale dilemma's onder de aandacht kan brengen. Haar werk bestaat uit installatie, artistiek onderzoek, en ontwerp-elementen. Dit combineert ze soms met het betrekken van het publiek in het maakproces.

household organic waste — © Sabrina Grouls

working with household organic waste — © Sabrina Grouls

stacked up bio-bricks during the building process — © Sabrina Grouls