Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

PSYCHEDELIC TEXTILES

Onder impuls van interdisciplinair biomateriaalonderzoek zijn deze textielen ontworpen uit een ongebruikelijke combinatie van wolafval.

"GOTLAND:GARMENT INSTALLATION", 70CMX126CM — © SHUSHANIK DROSHAKIRYAN

Het project verkent de tijdspanne tussen een irrationeel idee en een daadwerkelijk materiaal, gedreven door controverses van diverse culturele esthetieken. In de kern zijn deze textielen experimenteel en omarmen ze een vrije interpretatie van vorm, kleur en textuur.

Navigeren Door Culturele Esthetiek via Tijd, Ideeën en Materialiteit

“Psychedelic Textiles” is een interactieve tentoonstelling met zes grote textielinstallaties. Elke installatie toont een uniek biomateriaal, gemaakt van Nederlandse wol gecombineerd met een ongebruikelijke mix van koffieafval, houtskool en cacaopoeder.

Hoe presteert deze 'iets wat vreemde' mix van materialen?

Het project herdefinieert de logica van biomateriaalonderzoek en vakmanschap, en verlegt de grenzen van designesthetiek met 100% biologische afbreekbaarheid. Door Nederlandse wol als basismateriaal te gebruiken, heroverweegt het project wolecosystemen en biedt het een oplossing voor wolafval.

Geïnspireerd door Armeense mystiek, presenteert het project een onderscheidende fusie van tijden, ideeën en materialiteit. Deze textielen verkennen contrasterende texturen—ruw en glad, transparant en ondoorzichtig, mat en glanzend, leerachtig en bontachtig, gebarsten en gerimpeld—en bieden een rijke tactiele ervaring. Met een aards kleurenpalet introduceren deze stoffen een nieuw spectrum aan tinten en texturen, waarmee de status quo van wol wordt uitgedaagd met een frisse esthetische visie.
“Psychedelic Textiles” streeft naar high-end fashion met een ecologische voetafdruk van nul.

Play video
Play video
Play video

Over DROSHAKIRYAN

Met een Master in Fine Art & Fashion, is mijn artistieke reis geëvolueerd van de klassieke vormen van de post-Sovjet school naar biomateriaal onderzoek. Gefinancierd door het StimuelringsFonds & Creative Industries Fond NL, richt dit onderzoeksproject zich op creeren van 100% biologisch afbreekbare biomateriaalcombinaties gemaakt van nederlands wol. In mijn eenvrouwslaboratorium “Venus In Fury” in Amsterdam onderzoek, documenteer en maak ik biomaterialen.

"CRACKED INSTALLATION", 90CMX520CM — © SHUSHANIK DROSHAKIRYAN

"SŪF:GRANDE INSTALLATION", 200CMX700CM — © SHUSHANIK DROSHAKIRYAN

"THE COMET", WRINKLED INSTALLATION, 90CMX540CM — © SHUSHANIK DROSHAKIRYAN

SŪF:TIME TRAVELLING INSTALLATION, 96CMX126CM — © SHUSHANIK DROSHAKIRYAN

Partners