Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Edible Wishes

Schrijf jouw duurzame wens op eetpapier en maak deel uit van de unieke, biologisch afbreekbare Candy Converter scheurkalender 2024/2025!

Candy Converters — © Ida van Esch

Candy Converters nodigt alle DDW-bezoekers uit om hun duurzame wens op eetpapier te zetten! Samen creëren we een unieke jaarkalender, volgeschreven met eetbare inkt. Deze biologisch afbreekbare kalenders worden in de Kazerne gemaakt en verspreid. Elke hap uit 2024 is een stap naar een duurzamer 2025

Candy Converters

Candy Converters heeft als missie om het plastic afval dat ontstaat tijdens festivals, feesten en evenementen tegen te gaan. Dit doen we door het beste alternatief voor plastic confetti te bieden: Conscious Confetti. Deze unieke confetti is gemaakt van reststromen eetpapier (aardappelzetmeel) en is onschadelijk voor mens, dier en milieu. Het streven is om zo verantwoord mogelijk te ondernemen. Dat is niet alleen terug te zien in de grondstof, het product en de afvalstroom, maar ook in de gebruikte verpakkingen en de partners waarmee wordt samengewerkt. Het uiteindelijke doel is om binnen een jaar tijd 60.000 kilo confetti te produceren en zo te voorkomen dat er 60.000 kilo aan microplastics in het milieu terechtkomt. Mensen zullen feest blijven vieren, laten we het dan ook goed doen!

Schoon feestje

Feesten scheppen een gevoel van liefde en saamhorigheid, geven enorm veen plezier én zorgen voor mooie herinneringen. Bij feest horen lekker eten en mooie versieringen zoals slingers, ballonnen en confetti. Conscious Confetti sluit aan op eeuwenoude en nieuwe feesttradities en is een aanvulling op (en noodzakelijke vernieuwing van) de markt.
De gebruiker gaat ervan uit dat (kranten)papieren confetti het juiste alternatief is voor plastic confetti. Maar helaas: deze confetti doet er een half jaar over om in grond of water af te breken, verstopt riolen, is gekleurd met inkt, is vaak behandeld met schadelijke brandvertragers én heeft vaak een glanzende plastic coating van restjes kunststof van luxe covers. De duurzame alternatieven zoals blad – of bloemconfetti of confetti van maiszetmeel zijn heel arbeidsintensief en/ of kostbaar. De duurzame alternatieven van rijstpapier worden van virgin materialen gemaakt en leggen een lange weg over de oceaan af om op de Nederlandse markt te komen. Tijd voor verandering dus!

Maak het mee!

Er is geen concurrentie. Conscious Confetti is uniek. Het breekt snel af en verstopt de riolen niet, is gekleurd met natuurlijke kleurstoffen en EU-goedgekeurde voedselkleurstoffen, is brandveilig en onbehandeld, heeft geen plastic coating, is niet arbeidsintensief bij grootschalige productie, wordt gemaakt van reststromen uit de levensmiddelenindustrie, komt uit Nederland en wordt dus lokaal geproduceerd, verwerkt en verpakt.
Samenwerken met de producent, afvalvernietigingsbedrijven, sociale werkplaatsen, grootgebruikers zoals carnavalsverenigingen en (lokale) overheden zijn nodig om iedereen toegang te geven tot dit fantastische product.
Samen kunnen we de wereld van morgen maken. En dat gaan we dan ook doen. Laten we alle belanghebbenden hiervan overtuigen door hen een 52-weken kalender vol wensen voor een duurzamere wereld in de hand te drukken. Dan hebben ze een jaar lang de tijd, tot de volgende DDW, om zich door deze wensen heen te eten en een stap te zetten naar een duurzamer 2025.
No waste, wél feest!

Over Ida van Esch

Candy Converters is een sociaal-maatschappelijke onderneming en heeft als missie om het plastic afval dat ontstaat tijdens festivals, feesten en evenementen tegen te gaan. Dit doen we door het beste alternatief voor plastic confetti te bieden: Conscious Confetti. Deze unieke confetti is gemaakt van reststromen eetpapier (aardappelzetmeel) en is onschadelijk voor mens, dier en milieu.

Calendar Front — © Ida van Esch

Calendar Side — © Ida van Esch

Shoes in confetti — © Rafael Bergman