Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Better Place Furniture Return

Wij nodigen u uit om de laatste fase van de levenscyclus van de bomen te eren door uw houten meubilair terug te brengen naar het bos.

A wooden chair ready for burial — © Sarah Alix Mann

“Better Place Furniture Return” zet de levenscyclus van bomen centraal in onze meubelindustrie en onze relatie met houten producten. Deze kit helpt ons uiteindelijk om dankbaarheid te uiten door een ceremoniële terugkeer van ons afval naar het bos of onze achtertuin te creëren.

In deze kit

De Better Place Furniture Return kit bevat een biomateriaal bodybag, vloeibare paddenstoelencultuur, een begrafenishandleiding en wordt geleverd in een biologisch afbreekbare doos. U kunt uw verlopen meubels eenvoudig in de bodybag doen, inoculeren en op een betere plek begraven.

Hoe het werkt

De vloeibare paddenstoelencultuur laat oesterzwammen groeien in de lijkzak, die het meubilair en de giftige stoffen ervan efficiënt afbreken.

De lijkzak is gemaakt van biomaterialen die mycelium aantrekken, zodat de voedingsstoffen in het hout en de zak snel worden opgenomen door het ondergrondse netwerk.

Tot slot is de doos gemaakt van samengeperst papier met zaden, wat betekent dat je hem als grafsteen kunt achterlaten en dat er bloemen op zullen groeien.

Het verhaal

Shiloh is een kapotte stoel, aan het einde van zijn leven. Voor stoelen die niet meer te repareren zijn, is er momenteel maar Ă©Ă©n plek om te belanden: de vuilstortplaats, waar het ontbindende hout koolstofdioxide uitstoot en hun giftige harsen, lijmen en afwerkingen vrijkomen.

Maar laten we teruggaan naar het begin. Eerst was Shiloh onderdeel van een boom in een bos. Als Shiloh zijn leven daar had voltooid, zou zijn lichaam zijn afgebroken en het mycorrhiza-netwerk hebben gevoed, waarbij voedingsstoffen en koolstof aan andere soorten werden doorgegeven. In plaats daarvan werd Shiloh gekapt (dat gebeurt); werd het verwerkt tot bruikbaar hout; en vervolgens werd het gemaakt tot een nieuwe vorm: een stoel.

De eigenaar van Shiloh liet deze stoel hun gewicht dragen totdat hij op was. Maar wat als ze, in plaats van naar de vuilstortplaats te gaan, de levenscyclus van deze boom konden eren en Shiloh ceremonieel terug konden brengen naar het bos?

Play video

Over Sarah Alix Mann

Sarah Alix Mann ontwerpt discursieve objecten die onze verbinding met de natuur en met ons eigen lichaam opnieuw vormgeven. Ze maakt stukken met de hand in haar studio en werkt samen met ambachtslieden en technici - altijd experimenterend met het creatieve proces en productievormen. Sarah combineert haar kennis van natuurlijke hulpbronnen, materiële levenscycli en esthetiek om stukken te creëren die zowel vertrouwd als verrassend aanvoelen.

"Better Place Furniture Return" Kit — © Sarah Alix Mann

Sarah Alix burying her old, wooden chair — © Sarah Alix Mann