Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

MATCHA

via Air's Meubels

Key Material: The Cedarwood Tea Chests

Ons R&D-project “Air's Furniture” is een ruimtelijke installatie die een lichte, draagbare ervaring biedt. Door on-site elementen en items te herwerken, verkennen we duurzame communicatieruimtes. Dit werk presenteert mobiel meubilair voor een luchtige ervaring van de Japanse “Matcha”-cultuur.

Wat is Matcha?

In de afgelopen jaren heeft matcha wereldwijd aan populariteit gewonnen in verschillende vormen: als een culturele ervaring van Japanse theeceremonies, als smaakstof voor dranken en snoep en als een superfood dat bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen. Door de snelle verspreiding zijn er echter ook problemen ontstaan, zoals de proliferatie van laagwaardige matcha en de erkenning van matcha als een ingrediënt (smaakstof) in plaats van een drank die traditioneel wordt gebrouwen en geconsumeerd. Dit heeft geleid tot een beperkt begrip van matcha, waarbij alleen bepaalde aspecten worden benadrukt.

De echte smaken van matcha als drank, evenals de historische en agrarische achtergrond als traditioneel product, worden niet volledig gewaardeerd, wat een uitdaging vormt in het waarderen van het volledige potentieel van matcha.
Samen met “Yamamasa Koyamaen”, een theeproducent uit Uji, Kyoto, met een overlevering die teruggaat tot de Edo-periode, zijn we een project gestart om de diverse waarden van matcha te herontdekken door de oorsprong als drank en de band met het land opnieuw te onderzoeken.

Onze aanpak

Air's Furniture biedt twee ervaringen.

Van boerderij tot tafel:
Het ontwerpen van een ervaring die thee van de velden van Uji, Kyoto, naar eettafels
tafels over de hele wereld in een theekist.

Cultuur aan tafel:
Een ontwerpproces dat matcha ontrafelt van een culturele ervaring naar een culinaire ervaring vanuit verschillende perspectieven.

Beide ervaringen zijn erop gericht om de essentie van matcha, geworteld in Japan, naar verschillende delen van de wereld te brengen in de vorm van een tastbare ervaring.

Als basismateriaal gebruiken we de cederhouten theekisten die bij Koyamaen van generatie op generatie zijn doorgegeven. Deze theekisten werden traditioneel gebruikt om thee in op te slaan en te vervoeren, maar zijn nu omgevormd tot draagbare kisten die overal ter wereld kunnen worden meegenomen.

Over Experiential Design Lab

Experiential Design Lab is een creatief team dat de nadruk legt op diversiteit, duurzaamheid en maatschappelijk belangrijke ervaringen. We passen bestaande concepten aan om ervaringen te creëren die visuele aspecten, fysieke sensaties en aanraking waarderen. Door samen te werken met verschillende achtergronden brengen we nieuwe ontdekkingen en emoties in het dagelijks leven.

Junko Yoda

Junko Yoda

Junko Yoda