Zoeken

Sluit zoeken
Fusion of traditional wicker craft & modular desig — © Mankica Kranjec

Corn Dolly Shoes streeft ernaar producten te maken die niet vervuilend en zeer herstelbaar zijn. Deze minireeks combineert traditioneel Sloveens vlechtwerk met moderne circulaire principes, waarbij het modulaire ontwerp vervanging van afzonderlijke beschadigde elementen mogelijk maakt.

Reparatie

Dit concept daagt de sterk vervuilende wegwerpcultuur in de mode uit, en in het bijzonder in de wereld van massa-geproduceerd schoeisel. Corn Dolly Shoes zijn ontworpen om gerepareerd te worden. Het maakt reparaties die gebruiksvriendelijk zijn, met betaalbare vervangende onderdelen. Dankzij het modulaire ontwerp van het product kan elk afzonderlijk element naar behoefte worden vervangen of gerecycled. Het handgeweven rieten deel wordt met een touwtje aan de Vibram zool bevestigd (geen lijm nodig). Elk element kan eenvoudig door de gebruiker worden vervangen door een nieuw exemplaar.

Circulariteit

Het gebruik van rieten kaf van maïs past perfect in de wereld van circulaire principes. Maïskaf is een afvalmateriaal, een bijproduct van de landbouwindustrie. Voor Corn Dolly schoenen is het de grondstof voor het bovenwerk van de schoen. Het is volledig natuurlijk en onbewerkt, en het kan gemakkelijk worden gecomposteerd wanneer de levenscyclus is voltooid.

Corn Dolly schoenen gebruiken een Vibram® rubberen zool, die bekend staat om zijn kwaliteit en duurzaamheid. Het is een rubberen zool van hoge kwaliteit die gemaakt is van 90% natuurlijke ingrediënten en 100% natuurlijke pigmenten gebruikt. Ze kunnen worden gerecycled binnen het industriële proces van Vibram.

Het project ondersteunt ook de biodiversiteit door alleen maïsbladeren te gebruiken van een inheemse Sloveense (niet genetisch gemodificeerde) maïs, genaamd “Trdinka”.

Heritage

De visuele interpretatie van de schoen is gebaseerd op een oud, bijna vergeten oogstgebruik in de traditionele heidense Europese cultuur, namelijk het maken van een gevlochten sieraad of maïspop van de laatste oogstschoof, die tot de volgende lente moet worden bewaard om een goede oogst te garanderen.

De ambachtelijke producten weerspiegelen de veranderende consumentenwaarden in tijden van globalisering met een toenemende focus op duurzaamheid, maatwerk en de artistieke waarde van handgemaakte producten.

Over Darja Malesic

Darja Malesic, een onafhankelijke ontwerper uit Ljubljana, combineert op vakkundige wijze traditioneel Sloveens vlechtwerk met modern cirkelvormig design. Ze werkt samen met lokale ambachtslieden en gebruikt duurzame materialen zoals wilg, hazelaar, maïskaf en roggestro om producten te maken die variëren van verlichting en huishoudelijke artikelen tot schoenen. Haar collecties, die bekend staan om hun innovatieve mix van ambachtelijk erfgoed en eigentijdse concepten, zijn bekroond met talrijke d

Corn Dolly Shoes — © Egidij Rodica

Corn Dolly Shoes

Corn Dolly Shoes

Corn Dolly Shoes — © Egidij Rodica