Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Werk in een veranderende samenleving

Hoe ziet jouw werkende leven er in de toekomst uit?

Hoe ziet jouw werkende leven er in de toekomst uit — © Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Hoe zie jij de toekomst van werk? Dat willen we bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid graag weten. Daarom hebben we deze expositie gemaakt, samen met ontwerpbureaus Komovo en Futurall. Zo hopen we veel inzichten te verzamelen, die meegenomen worden in het beleid voor Nederland.

De zekerheid van verandering

In deze expositie nodigen we bezoekers uit na te denken over de toekomst van hun eigen werkende leven. Heb je behoefte aan flexibiliteit, of juist aan vastigheid? Welke rol spelen contracten, de kwaliteit van het werk en de tijd voor mantelzorg of vrijwilligerswerk voor jou? Hoe zal de inhoud van het werk veranderen? Hoe worden de belangen van werkenden straks vertegenwoordigd? En wie zorgt er in de toekomst voor een vangnet als het tegenzit? Eén ding is zeker in ons werkende leven: we zijn verzekerd van onzekerheid. Hoe gaan we daar mee om en wat verwachten mensen van de overheid?

Publieke dialoog voor toekomstgericht beleid

Bij het ontwikkelen van beleid werkt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met mensen voor wie het beleid bedoeld is. Dat vinden we belangrijk, want bijna iedereen heeft met werk te maken. Deze expositie tijdens de Dutch Design Week is een van de manieren waarop we mensen laten meedenken over de toekomst. Dat doen we door de toekomst voorstelbaar te maken. Zodat we vervolgens beleid kunnen ontwikkelen dat bijdraagt aan een duurzame toekomst. De leefwereld en behoeften van mensen staan hierbij centraal.

Verbinding met de creatieve industrie

Creatieve professionals, zoals ontwerpers, kunnen met hun verbeeldingskracht en het samenbrengen van perspectieven een belangrijke bijdrage leveren aan de aanpak van complexe maatschappelijke vraagstukken. Het innovatieteam van het ministerie stimuleert daarom de samenwerking tussen de creatieve industrie en het ministerie. Zo benutten we zelf ook de mindset en methoden uit de designwereld.

Over Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Werk en bestaanszekerheid voor iedereen: samenwerken voor samen leven. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk in Nederland. Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen en zich te ontwikkelen. Mensen moeten zelf kunnen bijdragen aan hun eigen toekomst. Als het tegenzit zorgen we voor een vangnet, en als je met pensioen gaat voor een inkomen. Dat kan alleen in een land waar mensen er voor elkaar zijn.