Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

InfraWall: biobased multifunctional noise barrier

Innovatieve samenwerking tussen HAN studenten, Sweco, De Verschilmakerij, Boskalis en de Provincie Gelderland.

InfraWall front view — © HAN University of Applied Sciences

De InfraWall is een modulair, biobased multifunctioneel geluidsscherm. Gemaakt van 100% circulaire materialen. Het vermindert geluidsoverlast, wekt zonne-energie op, verbetert biodiversiteit en heeft geïntegreerd waterbeheer. Geplande plaatsing eind 2024 aan A348 bij Arnhem.

Duurzame innovatie

De InfraWall is een stap naar groene en rustige toekomst. Deze geluidswal van de toekomst weert niet enkel geluid langs wegen. De InfraWall zorgt dat overtollig regenwater dat van de weg de berm in loopt, bruikbaar wordt tijdens drogere periodes. Daarnaast wekt de geluidswal zonne-energie op en zorgt een wal van planten voor meer biodiversiteit. De InfraWall is gemaakt met 100% hernieuwbare, biobased en circulaire bruikbare materialen, waardoor de CO2-footprint tot wel meer dan 90% vermindert ten opzichte van een reguliere geluidsschermen.

Een samenwerking die semester na semester groeit

Het eerste ontwerp van de InfraWall werd gemaakt in 2021. Inmiddels werken we aan het derde ontwerp van het multidisciplinaire project InfraWall. Verschillende groepen HAN-studenten van de studies Industrieel Productontwerp, Werktuigbouwkunde, Civiele techniek, Bouwkunde, Chemie en Biologie werkten samen en in opeenvolgende semesters.

Succes door samenwerken in de driehoek: bedrijven, overheid en onderwijs

In het laatste kwartaal van 2024 wordt een demo-model van deze geluidswal ook daadwerkelijk geplaatst langs de A348 nabij Arnhem. De studenten worden ondersteund vanuit ingenieursbureau Sweco, de Verschilmakerij, Boskalis en de Provincie Gelderland. De provincie Gelderland maakt plaatsing langs de A348 mogelijk.

Play video

Over HAN University of Applied Sciences

Wij zijn HAN University of Applied Sciences, een inclusieve kennisinstelling met meer dan tachtig opleidingen. Wij bieden studenten een springplank naar een toekomst als professional en wereldburger in een samenleving die continu verandert. 
De regio is onze campus; onze studenten leren op de HAN én daarbuiten. We doen praktijkgericht onderzoek met, voor en bij bedrijven en organisaties. Met onze partners, studenten en medewerkers werken we aan een slimme, schone en sociale wereld van morgen!

InfraWall — © HAN University of Applied Sciences

InfraWall back — © HAN University of Applied Sciences

InfraWall waterreservoir — © HAN University of Applied Sciences

Partners