Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

ROOTS Exhibition

ROOTS brengt een urgente boodschap over de bodem. Door bio-based en circulaire Art & Design tonen wij schoonheid en hoop van en uit onze de bodem

ROOTS Exhibition by Simone van Es — © Studio Simone van Es

De Nederlandse bodem staat onder druk, met verlies van biodiversiteit als een van de vele bedreigingen. ROOTS Foundation bevordert natuur-inclusief onderwijs en duurzame innovatie. Wij inspireren creatieve sectoren om (ketenbreed) ecologisch en verantwoord te ontwerpen voor toekomstige generaties.

Van vezel naar meubel, terug naar onze ROOTS

Na een zeer succesvolle Milano Design Week in april, richt ROOTS Exhibition de focus nu op de Dutch Design Week. We presenteren niet alleen nieuw werk van gevestigde namen als Claudy Jongstra en Diana Scherer, maar introduceren ook een bijzondere samenwerking met de Rotterdamse kunstenaar Tomáš Liberíny. Zijn werk, in samenwerking met 80.000 honingbijen, wordt gecombineerd met een 100% plantaardig meubel van Piet Hein Eek.

Het plaatmateriaal van het meubel is gemaakt van Silphium Perfoliatum (Silphy). Dit meerjarige (20-30 jaar) vezelgewas heeft een uitgebreid wortelsysteem dat aanzienlijke hoeveelheden CO2 en water vastlegt. Ze deelt voedingsstoffen, wordt maximaal 4m hoog en (het allerbelangrijkste) bloeit rijkelijk van begin juli tot eind september. Silphy verbetert niet alleen de biodiversiteit, maar bijen die door deze plant worden gevoed zijn ook beter voorbereid op de winter, waardoor hun overlevingskansen aanzienlijk toenemen..!

Dit benadrukt het belang van bio-based ontwerp en innovatie, evenals de cruciale rol van biodiversiteit en bodemverbetering. ROOTS Exhibition laat zien hoe kunst, natuur en innovatie kunnen samenwerken om een betere toekomst te creëren.

Over ROOTS Foundation

ROOTS Foundation bevordert Nederlands bio-based en circulair ontwerp door samenwerking in de hele toeleveringsketen—van boeren tot ontwerpers. Onze missie is om ontwerpers te inspireren duurzame innovatie te omarmen. Via educatie begeleiden we toekomstige makers—onze kinderen—in het herstel van de Nederlandse bodem. ROOTS Exhibition by Simone van Es verkent de essentie van Nederlandse bodem en toont bio-based en circulaire kunst & design van opkomende en gevestigde kunstenaars.

Bees building their honeycomb on 3D sculpture — © Footage of Tomás Libertíny

Pigments used for dyes from Silphium Perforliatum — © Studio Simone van Es

Peat free (!) soil from Silphium Perforliatum — © Studio Simone van Es

Silphium Perforliatum, the bee friendly fibrecrop — © Studio Simone van Es

Partners