Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

gender* reveal* party*

*niet echt een party.

'CIS-TEMIC BABYCAKE' baked by Cakethingzzz

Een performance die kritisch kijkt naar gender reveal rituelen. Door symbolische en eetbare taarten te snijden, worden de verbanden tussen genderconstructie en kapitalisme blootgelegd, evenals het daaruit voortvloeiende geweld tegen trans* en niet-binaire personen.

Gelaagde Constructies & Digitale Delicatessen

Net als een zorgvuldig opgebouwde taart stapelen gender reveal feesten tradities op die het binaire systeem versterken. Onze performance snijdt door deze lagen en onthult de starre fundamenten eronder.

De 'CONSTRUCTED CAKE' is onze eerste gang, een creatie die het onbuigzame genderbinaire systeem in de westerse cultuur tastbaar maakt. Dit stuk nodigt je uit om na te denken over hoe deze normen in ons maatschappelijke weefsel zijn ingebakken en zich verzetten tegen verandering, zelfs terwijl de wereld om hen heen evolueert. Het is een scherpe herinnering aan de inflexibiliteit van deze verouderde opvattingen, geserveerd met een kritische noot.

Daarna wordt 'FEED ME, LIKE ME' geserveerd, een lekkernij die vraagtekens plaatst bij de digitale voetafdruk van het ongeboren kind. Deze virtuele taart verkent hoe "sharenting"—de praktijk waarbij ouders het leven van hun kind online delen—het binaire genderverhaal uitbreidt naar de digitale wereld, waarbij identiteiten worden toegewezen nog voordat een kind zijn eerste adem heeft gehaald. Hier word je uitgenodigd na te denken over de nasmaak van deze online overshares en hun invloed op toekomstige identiteiten.

Chef's Kiss

Naarmate de performance vordert, proef je de 'ULTRASOUND JELLO,' een eetbare traktatie met een vleugje alcohol die het gemedicaliseerde perspectief op gender oprakelt. Het is een wiebelige, trillerige verkenning van hoe medische praktijken de basis leggen voor binaire denkbeelden, vaak zonder de ingrediënten in twijfel te trekken.

Tot slot presenteren we de 'CIS-TEMIC BABYCAKE,' een rijke samenwerking met het Cakethingzzz collectief. Dit sculpturale dessert is een scherpe kritiek op het systemische geweld dat genderuitdrukkingen categoriseert en marginaliseert die niet netjes in het binaire systeem passen. Het is een gang die je vraagt na te denken over de verbanden tussen gender, macht en kapitalisme—waarbij de bittere lagen onder het zoete oppervlak worden onthuld.

Over A. Berzdorf, G. Cárdenas, O. Ferraris

Andreas Berzdorf, Guillermo Cárdenas en Ottavia Ferraris zijn drie ontwerpers die momenteel de master Social Design volgen aan de Design Academy Eindhoven.
Live deconstruction of the 'CONSTRUCTED CAKE'