Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Biodesign & unique handmade furniture

Introductie en ontwikkeling van een 100% natuurlijk biocomposiet

Atelier 4C — © Atelier 4C

Geertje Hoogenboom, professioneel kunstenaar in de toegepaste kunst. Naast museumoplossingen ontwerp en maak ik unieke interieur items in mijn studio, Atelier 4C te Ravenstein. Mijn bijdrage aan een duurzame toekomst is het ontwikkelen van een biocomposiet dat ik introduceer bij BioArt Laboratories.

Hoe het begon

Omdat we allemaal moeten bijdragen aan een schonere wereld, probeer ik duurzaam te werken. In mijn zoektocht naar milieuvriendelijke materialen kom ik regelmatig tegen dat veel ‘groene’ producten verre van natuurlijk zijn, laat staan biologisch afbreekbaar. Er worden nog steeds veel fossiele brandstoffen gebruikt in de productieprocessen en het transport, het materiaal is nog steeds duur en moeilijk te verkrijgen in kleinere partijen. Met dat in gedachten ben ik het project gestart dat ik lanceer bij BioArt Laboratories: ik ben mijn eigen biocomposiet aan het ontwikkelen! Ik nodig iedereen die belangstelling heeft uit om mee te denken.

Wat ik maak

Ik vervaardig duurzaam plaatmateriaal en klein meubilair van 100% natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen. Dit doe ik door koud te persen met de hand in een mal of met een mechanische pers, beide zonder gebruik van elektriciteit. De techniek en materialen zijn gebaseerd op eeuwenoude kennis van oude beschavingen, wetenschappelijke ontwikkelingen en op hoe materialen in de natuur ontstaan. Ik vervaardig een stevig, waterafstotend biocomposiet dat ik handmatig verwerk tot gebruiksvoorwerpen.

Wat je te zien krijgt

U zult organische en bio-afbreekbare ontwerpen zien. Ik zal samples laten zien van het nieuwe biocomposiet dat zowel hout- als steenachtig oogt. Ook toon ik enkele kleine handgemaakte gebruiksvoorwerpen die ik van dit materiaal heb gemaakt: een compositie van wat de natuur te bieden heeft. Ik zal u vertellen over het maakproces.
U krijgt ook enkele andere unieke meubelontwerpen te zien.

Over Atelier 4C / Geertje Hoogenboom

Atelier 4C is een multidisciplinaire designstudio gevestigd in het historische centrum van Ravenstein. Kunstenaar Geertje Hoogenboom ontwerpt en produceert toegepaste kunst, van op maat gemaakt meubilair tot complete installaties voor musea en tentoonstellingen. Ze werkt ook als interieuradviseur.

Atelier 4C — © Atelier 4C

Atelier 4C — © Atelier 4C