Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

ENCALAR

Als een vervagende traditie verzamelt ENCALAR de stemmen van de laatste generatie Andalusische kalkwitsers in een polyfoon monument.

Sonic sculptures — © Guillermo Cárdenas (2024)

Een reeks geluidsesculturen en een korte film herdenken kalken als arbeid en rouwritueel door vrouwen in Andalusië. Hun stemmen weerklinken in het monolithische landschap, waar verhalen van zorg verweven zijn met de reis van kalksteen—winning, verbranden, blussen.

Limewashing

Kalksteen is overvloedig aanwezig in het landelijke Andalusië, Spanje. Het gebruik ervan als kalkwit om de gevels van huizen en begraafplaatsen te zuiveren was ooit een jaarlijks ritueel dat de grens tussen het publieke en private markeerde. Deze taak werd voornamelijk door vrouwen uitgevoerd als een vorm van huishoudelijke arbeid en architecturale zorg, terwijl mannen in de steengroeves werkten met het extraheren en verbranden van het materiaal.

Nu deze gewoonte verdwijnt, benadrukt ENCALAR de genderverdeling van arbeid door de stemmen van de oudste generatie kalkwerkers en kalkwitsers in een polyfoon monument. De installatie dient als een voertuig voor het overdragen van hun mondelinge getuigenissen en staat als een testament voor toekomstige generaties.

Toekomstig Erfgoed

ENCALAR overbrugt de kloof tussen verleden en toekomst en moedigt de dialoog aan over hoe ontwerp kan fungeren als een conduit voor intergenerationele uitwisseling en het behoud van ontastbare culturele praktijken. De installatie daagt ons uit om de waarde van zorg, arbeid en de verhalen die onze gebouwde omgevingen vormen, te heroverwegen.

Play video

Over Guillermo Cárdenas

Guillermo Cárdenas is een Andalusische ontwerper die de kruising van genderstudies, materiële cultuur en de volkstaal onderzoekt. Hij volgt momenteel een MA in Social Design aan de Design Academy Eindhoven.
Close-up of one of the whitewashed sculptures — © Guillermo Cárdenas (2024)