Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Caring Neighbourhoods

What if... neighbourhoods became partners in elderly care?

Caring Neighbourhoods

De zorg voor ouderen moet fundamenteel veranderen. In 2040 is naar schatting ongeveer 26% van de bevolking 65-plusser, waarvan een derde ouder dan 80. De vraag naar zorg groeit en wordt ingewikkelder, terwijl het aantal zorgmedewerkers afneemt.

We moeten de ouderenzorg anders gaan organiseren. ActiZ gelooft dat de hele samenleving hierbij een rol moet spelen. In Nederland ontstaan nu al zorgzame gemeenschappen waar buren en dorpsgenoten naar elkaar omkijken. Ze organiseren de zorg dicht bij huis, samen met een wijk- of dorpsondersteuner. Daarmee verandert de rol van zorgprofessionals: korte lijntjes, focus op preventie en voorkomen en meer technologische ondersteuning.

Ontwerpstudio Morgenmakers onderzoekt deze verandering samen met drie zorgorganisaties. Ze ontwerpen concepten voor de zorgprofessional van de toekomst. Wat zit er over 20 jaar in de spreekwoordelijke verpleegtas?

Over ActiZ x Dutch Design Foundation

ActiZ doet mee aan What if Lab, een programma van Dutch Design Foundation, dat ontwerpers koppelt aan organisaties met complexe maatschappelijke vraagstukken. De labs leiden tot uitkomsten die partijen
samen kunnen doorontwikkelen. Nieuwe producten, diensten of verandertrajecten bijvoorbeeld. Zo geven we samen vorm aan
de toekomst.