Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

10 years Fabrique Céramique

Fabrique Ceramique bestaat 10 jaar en viert dit met een presentatie van 10 geselecteerde projecten uit de afgelopen tien jaar.

Guilt and Fear, 2022, Ragnar Kjartansson — © Farzad Owrang

Fabrique Ceramique bestaat 10 jaar en viert dit met een presentatie van 10 geselecteerde projecten uit de afgelopen tien jaar. Met o.a.: Ragnar Kjartansson, Powerhouse Company, Maarten Vanden Eynde en anderen. De presentatie is in de werkplaats waar Fabrique Céramique ook is gehuisvest.

"Guilt & Fear", door Ragnar Kjartansson.

In 2021 vroeg Museum De Pont in Tilburg ons om een nieuw werk voor Ragnar Kjartansson te produceren voor zijn solotentoonstelling een jaar later. Het werk bestaat uit1000 peper- en zoutvaatjes die geëxposeerd werden in de voormalige wolhokken in het museum. De vaatjes zijn uitgevoerd in gegoten wit porselein, met handbeschilderde Delftsblauwe decoraties.

Fabrique Céramique ontwikkelde het definitieve ontwerp in nauwe samenwerking met de kunstenaar en Sander Alblas, die de 3D-tekeningen verzorgde en de moedermal freesde. We vervaardigden de productiemallen en verzorgden de productie. De 1000 stuks werden er uiteindelijk 2000, omdat de installatie tegelijkertijd in New York werd getoond bij galerie Luhring Augustine.

District-E, voor Powerhouse Company

Eind 2019 kreeg Fabrique Céramique een opdracht van Powerhouse Company om een art piece op schaal te maken van hun ontwerp voor District-E. Het ging om drie hoge woon/werktorens met een karakteristiek kleurverloop, die op het stationsplein in Eindhoven komen te staan.

Aan de hand van de tekeningen van de torens, materiaalstalen en een moodboard maakten we een vertaling in keramiek op een schaal van 1:50. Fabrique Céramique creëerde de uiteindelijke vormen met behulp van 3D gefreesde mallen uit Polyurethaanschuim. Om het kleurverloop te imiteren, gebruikten we 35 tinten klei met een verloop van zwart, naar rood, naar wit.

Half life, 2019, door Maarten Vanden Eynde

In 2019 produceerden we een installatie voor Maarten Vanden Eynde, in opdracht van Z33, ONDRAF/NIRAS en SCK•CEN. Het werk uit 9 in keramiek uitgevoerde nucleaire opslagcontainers, die telkens de helft kleiner zijn. De grootste was 133 centimeter hoog, de laatste mat niet meer dan vijf millimeter.

Fabrique Ceramique vervaardigde de gipsmallen en voerde de negen beelden uit in Boomse klei.

Play video

Over Fabrique Céramique

Fabrique Céramique is een kleinschalig en ervaren keramisch productiebedrijf opgericht en geleid door Marlies Crooijmans [link]. We zijn gespecialiseerd in het vervaardigen van op maat gemaakte keramische producten zoals unieke kunstobjecten en kunstproducties in serie. We ontwikkelen prototypes voor designobjecten en realiseren nulseries of kleine oplages.

Onze opdrachtgevers zijn kunstenaars en designers, galeries, musea en architecten.

District-E, Powerhouse Company — © Arjan Verschoor

Half Life, Maarten Vanden Eynde, Meesen de Clercq — © Philippe De Gobert

Handmade brick elements by Fabrique Céramique — © Elvis Assunçao, Menno van der Veen