Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Cooling down the city

Cooling down the city by elho X

Cooling down the City — © Grietje Schepers

Tijdens DDW2024 zullen bezoekers van de NRE-locatie de kracht van vergroening verkennen via "elho X," een platform gelanceerd door het merk Elho. Met een groene installatie toont de initiator en curator Caroline Krouwels het belang van vergroening in de stedelijke omgeving.

Creative Collaboration, Naturally

Tijdens DDW2024 ervaren bezoekers van het NRE-terrein aan den lijve wat de weldadige kracht van vergroening is. Elho, de specialist in duurzame designproducten voor al het extra groen in ons leven, lanceert het multidisciplinaire platform elho X om samen met ontwerpers, kunstenaars, wetenschappers en architecten haar maatschappelijke missie een innovatieboost te geven. Initiator en curator Caroline Krouwels nodigde voor dit eerste collaboratieve project de Eindhovense ontwerpers Grietje Schepers, Harm Rensink en Niels van den Broek uit om samen met elho een blijvende manifestatie van groene magie te realiseren. Het resultaat met de titel Cooling Down the City biedt bezoekers van de voormalige NRE een bijzonder ‘forest bathing spa-moment’ en, nog mooier, nieuw leven voor de eikenboom op het terrein die door hittestress dreigde weg te kwijnen.
Met het gloednieuwe platform elho X creëert elho een multidisciplinaire speeltuin om zo, samen met ontwerpers, kunstenaars, wetenschappers, architecten en andere creatieve helden tot nieuwe duurzame oplossingen en producten te komen.

Life Saving Greenery

Door creatieve samenwerkingen te initiëren zoekt elho proactief naar versterking voor haar missie om de stedelijke leefomgeving te vergroenen en zo bij te dragen aan welzijn, verkoeling en leefbaarheid. Tijdens deze editie van DDW presenteert elho X trots het resultaat van het eerste samenwerkingsproject tussen het beste van de mens en het beste van de natuur : Cooling Down the City. Voor het site specific project Cooling Down the City heeft elho de krachten gebundeld met drie ontwerpers: Grietje Schepers, Harm Rensink en Niels van den Broek. Alle drie wonen en/of werken op het NRE-terrein, een nieuwe woonwijk die door de veelal creatieve bewoners zelf wordt ontwikkeld. Zo staat er op het NRE-terrein een eik die zichtbaar leed onder hittestress en verstikking door al maar toenemende verstening. Door de boom te omringen met zoveel mogelijk groen wisten de bewoners de boom haar levenskracht terug te geven. Op uitnodiging van elho X besloten de lokale ontwerpers een eerbetoon te brengen aan dit prille succes en zo het DDW-publiek te laten delen in de ervaring van de helende kracht van vergroening. Natuur én mens floreren door liefdevolle aandacht en respect.

Forest Bathing

Tijdens DDW wordt de oude eik een weldadige groene spa waar bezoekers even een moment kunnen genieten van de kalmte en verkoeling die bomen en planten bieden. Rondom de eik verrijst een tijdelijke metershoge groene installatie waarin bezoekers – ‘op de koffie bij buurvrouw eik’ – even contact kunnen maken met zichzelf en met de natuur. De ontwerpers Harm Rensink en Grietje Schepers zijn gespecialiseerd in het creëren van immersieve ruimtelijke installaties die alle zintuigen aanspreken, en samen met architect Niels van den Broek en de expertise van elho hebben zij hun design oase kunnen materialiseren. De koffie is uiteraard van de duurzaamste kwaliteit en wordt verzorgd door NRE-buren Sprout Coffee Roasters. Al het groen voor dit elho X project wordt na afloop van DDW geschonken aan het NRE-terrein zodat de eik en de omgeving nog lang van de duurzame effecten van dit initiatief kunnen genieten.

Over elho X

elho X is een nieuw samenwerkingsplatform dat de kracht van creativiteit en innovatie zal benutten om een duurzamere toekomst te waarborgen.
elho X nodigt internationale kunstenaars, architecten, creatievelingen, landschapsarchitecten, schrijvers, illustratoren, bloemisten en wetenschappers uit om nieuw werk te creëren. Deze samenwerkingen – gesymboliseerd door de ‘X’ – bewerkstelligen dat we d.m.v. groen, design, kunst, wetenschap, illustraties etc. innovatie in vergroening zullen creëren.

Forest Bathing — © Grietje Schepers

Life saving greenery — © Grietje Schepers

Partners