Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Eleanor

Een veelzijdige trouwjurk die steeds opnieuw kan worden gedragen, waardoor textielverspilling wordt geëlimineerd

Eleanor wedding dress version — © Sophia Zeller

Eleanor is een trouwjurk ontworpen door Sophia Zeller voor haar ECAL afstudeerproject. Het is gericht op het verminderen van textielafval in de bruidsindustrie en beschikt, de jurk is veelzijdig, waardoor hij meerdere keren opnieuw gedragen kan worden.

Trouwjurken hergebruiken

De meeste trouwjurken vereisen aanzienlijk materiaal en arbeid, wat er vaak toe leidt dat kledingstukken slechts Ă©Ă©n keer worden gedragen en bijdragen aan textielverspilling. Het Eleanor-project heroverweegt deze aanpak, waarbij de nadruk ligt op hergebruik en duurzaamheid. Eleanor, ontworpen door Sophia Zeller voor haar ECAL-afstudeerproject, introduceert een veelzijdige trouwjurk die herhaaldelijk kan worden getransformeerd en gedragen. Centraal in dit concept staat het innovatieve verfproces, waarbij de jurk terug naar de studio kan worden gebracht voor professionele reiniging en verven, waardoor deze voor diverse gelegenheden kan worden gedragen. Het ontwerp maakt gebruik van eenvoudige snijpatronen om weinig productieafval te garanderen, terwijl de materialen zijn gekozen vanwege hun recycleerbaarheid. Eleanor dient niet alleen als een duurzame bruidsoptie, maar daagt ook het traditionele idee uit dat trouwjurken een kledingstuk voor eenmalig gebruik zijn.

Textiel afval

Het tweede belangrijke aspect van het ontwerp van Eleanor is de toewijding aan het minimaliseren van textielafval. De jurk is volledig gemaakt van 100% dode inventariszijde, waardoor bestaande materialen worden hergebruikt in plaats van weggegooid. Er is zorgvuldig aandacht besteed aan de constructie van de jurk om de stofefficiëntie te maximaliseren. De rok, gesneden als een cirkel, laat overtollige stof achter die wordt gebruikt om de bovenkant van de jurk te maken. Zelfs de kleinste stukjes stof worden gebruikt, terwijl de overige stukken in de vele knopen van de jurk worden verwerkt. Deze doordachte aanpak betekent dat de hele jurk is gemaakt met minimaal stofafval.

Het Mirte-bloemenpatroon

Het patroon is een cruciaal element in zowel de trouwjurk als de transformatie na de bruiloft. De jurk is ontworpen zonder onderlagen en heeft een gedrukt patroon dat op discrete wijze privégedeelten verbergt en tegelijkertijd een laagje visueel belang toevoegt. Na de bruiloft, wanneer de jurk geverfd is, komt het witte motief naar voren in opvallend contrast met de nieuwe kleur, waardoor een prachtig ingewikkeld ontwerp zichtbaar wordt. Het patroon is geïnspireerd op de mythebloem, een symbool van langdurige liefde, loyaliteit en schoonheid. Deze ontwerpkeuze verbetert niet alleen de esthetische aantrekkingskracht van de jurk, maar geeft er ook een symbolische betekenis aan, waardoor deze tijdloos en gedenkwaardig wordt.

Over Sophia Zeller

Sophia Zeller is een industrieel productontwerper die in 2024 afstudeerde aan de ECAL in Zwitserland. Haar proefschrift richtte zich op het gebruik van textielafval als waardevol materiaal, wat haar toewijding aan duurzaamheid weerspiegelt. Sophia heeft een passie voor circulariteit in textiel en kleding en haalt inspiratie uit de natuur. Ze is gevestigd in Zwitserland en richt zich op het creëren van functionele, duurzame ontwerpen die afval omzetten in waardevolle grondstoffen.

Eleanor party wedding dress version — © Sophia Zeller

Eleanor after wedding party dress version — © Sophia Zeller

Eleanor covered wedding dress version — © Sophia Zeller

Eleanor after wedding dress version — © Sophia Zeller