Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

DON'T MOVE THE FOUNTAIN

Ref. Gospel standard “Lord Don’t Move the Mountain” (Doris Akins). Tegenslag verwelkomen als een bron van collectieve, creatieve kracht.

Christoph Wimmer-Ruelland

DON’T MOVE THE FOUNTAIN is een initiatief van een groep ontwerpers van de afdeling Contextual Design van DAE. Samen werkten ze rond een tijdloos icoon: de fontein. De installatie wordt getoond in De Fabriek en zal door de energie van stromend water een uitnodigende sfeer creëren.

De fontein als symbool

Historisch gezien staan ​​fonteinen bekend als symbolen van macht en luxe. Maar als centraal element in diverse openbare ruimtes is de fontein ook diep verankerd in de samenleving. Op deze manier dient het als medium voor het deconstrueren van de verschillende contexten waarin wij als mensen opereren.

Bovendien belichaamt de fontein ook een van de meest waardevolle elementen die we kennen: water. Water houdt het leven in stand, put uit een universele taal en neemt negentig procent van onze lichaamsmassa in beslag. Dit water is ons uitgangspunt voor dit project.

Bij de constructie van de fontein vertaalt deze groep ontwerpers verschillende opvattingen met betrekking tot water naar verschillende elementen van de fontein. Deze elementen, van de vormen en materialen tot de vloeibaarheid van het ontwerp, dragen een verhaal met zich mee dat tot ons collectieve bewustzijn spreekt. Door deze gezamenlijke inspanning wordt de fontein meer dan een structuur; het wordt een symbool van onderlinge verbondenheid.

Over Contextual Design Students

DON'T MOVE THE FOUNTAIN is een installatie waarin een groep jonge ontwerpers samenwerkte via verschillende verhalen rond water. Dit project is geĂŻnitieerd door een groep ontwerpers die elkaar in september 2023 hebben gevonden op de afdeling Contextual Design van Design Academy Eindhoven. Vanuit hun gevarieerde ervaringen kwamen ze samen om als groep jonge ambitieuze ontwerpers hun visie uit te drukken.