Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

The Multi-Disciple

A proposal for a lifestyle for a modern creative

The Multi-Disicple — © Yaël Noij

The Multi-Disciple van Uus Offerhaus is een manifesto, een poging weg te doen met grenzen in de creatieve wereld. Het wordt vergezeld door een installatie gemaakt volgens de principes van het manifesto. The Multi-Disciple is nu te zien bij Microlab Hall tijdens DDW 2024.

Het manifesto

Er is iets mis met de staat van grafisch ontwerp, zoals in het gehele creatieve veld, zoals in de staat van de wereld; wat een goede carrière, een goed leven inhoudt, is niet langer duidelijk. The Multi-Disciple is een poging om met deze omstandigheden om te gaan, ze te begrijpen en een nieuw perspectief, een nieuwe staat, te ontwikkelen.

Met mijn spectrum van creativiteit, crafter-designer-artist, en Hannah Arendts drie fundamentele menselijke activiteiten, labor-work-interaction, probeerde ik erachter te komen hoe een creatieve manier van leven eruit kan zien, wat de betekenis van creëren is en hoe we de drie activiteiten in evenwicht kunnen brengen binnen ons levensberoep. Dit manifest gaat niet over design. Het gaat over de wereld. Het kan op iedereen van toepassing zijn, als ze dat toestaan. Dit manifest is een pleidooi voor een gelijkwaardige, collaboratieve kijk op leven en creatie: de kijk van The Multi-Disciple.

De installatie

Het laatste half jaar heb ik een hou-object gemaakt naast het manifesto, een ervarings-object: the Multi-Disciple installatie. Er in zie je zes textielen panelen waarop zes beelden staan die ook in het manifesto op de hoofdstukpagina's staan. De beelden zijn zeefdrukken met een foliedruk daarop. Ze hebben allemaal een rand waarop woorden staan: sleutelwoorden die bezoekers bedoelen te intrigeren danwel boos te maken, zo vol van iets dat ze het manifesto gaan lezen. Sommige woorden zijn stereotypes die ik ontkracht, anderen blijven waar. Lees het manifesto, welke is wat?

Over Uus Offerhaus

Uus Offerhaus is een ambachter-ontwerper-kunstenaar open voor alle mogelijke vormen van creatief werk en samenwerk(ing). Boek ontwerper, binder, schrijver, printmaker, textieler, algemeen geïnteresseerd.

Detail on textile panel — © Yaël Noij

Detail of the installation — © Yaël Noij

Detail on textile panel — © Yaël Noij

The manifesto on the bookstand — © Yaël Noij