Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Onderhuids

Onderhuids brengt kunst, erfgoed, geschiedenis, zorg en het verpleegkundige werk op een bijzondere wijze samen.

Wooden replica of a sea container

Onderhuids is onderdeel van Fontys Mens en Gezondheid en Academy of the Arts in samenwerking met het Museum voor de Verpleegkunde FNI van V&VN en het PULSE Network. Onderhuids daagt de bezoekers van DDW uit om het verpleegkundig werk op een nieuwe manier te ervaren en te heroverwegen.

Verpleegkundige werk als containergoed

Wat doen verpleegkundigen eigenlijk? Is zorg een oneindig bulkgoed? Het werk van verpleegkundigen is in ieder geval niet in één containerbegrip te vatten.
In Onderhuids werken kunstenaars en verpleegkundigen samen om verpleegkundig werk en zijn grenzen te verkennen én te verleggen. De kunstenaars Nieke Koek, Aart Strootman en Dana Dijkgraaf hebben drie werken gemaakt in samenwerking met verpleegkundigen Inge Smits en Jessica Berkvens (Kempenhaeghe), Monique van Huijgevoort (Archipel Zorggroep) en Elise Bot (De Wever). De kunstenaars hebben de contexten waarin de verpleegkundigen werken onderzocht en vertalen hun ervaringen naar beeldend, klinkend, sculpturaal en speels werk.
De werken van de expositie van Onderhuids worden in en om een exacte houten kopie van een zeecontainer getoond. De container representeert de vaak onzichtbare en onophoudelijke stroom van zorgwerk die meer aandacht verdienen. Daarom geen koude ijzeren container waar de Rotterdamse haven vol van staat, maar een warm, houten uniek model. Bezoekers worden uitgedaagd na te denken over datgene wat verpleegkundige doen,over de impact van hun vaak onzichtbare werk en hoe dit werk een bijdrage levert aan onze zorg.

Over Fontys Mens en Gezondheid / Academy of the Arts

Fontys is een omvangrijke en brede publieke kennisinstelling, met 43.000 studenten en ruim 5.000 medewerkers, en met locaties in tien steden in Noord-Brabant en Limburg. Fontys telt ongeveer 150 verschillende opleidingen: van dans tot accountancy, van verpleegkunde tot technische natuurkunde. Om onze maatschappelijke opdracht – bijdragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving.
Partners
Strijp T+R area, Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30 , Map No. A2
Map wordt geladen...
Deels rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig