Zoeken

Sluit zoeken
Incubators... What is new in 2024?

Paper Garments

Autonome Kunst ontmoet Kleding Ontwerp

Städtische Galerie Bremen, art and outfit — © Tilman Rothermel

Dit project is een samenwerking tussen Tilman Rothermel and Beam Contrechoc.
Inkt splash tekeningen op Japanese Washi papier zijn gebruikt voor kleding ontwerp in de Fashion Tech Farm.
Dit project overbrugt de kloof tussen autonome kunst en design.

Van Inkt tekeningen op Washi Paper naar kleding van papier

In principe zijn de domeinen van kunst en cultuur gescheiden door onoverkomelijke grenzen van trots, ego en schaamte. Zo ook tussen autonome kunst en kledingontwerp. In dit project wordt de kloof experimenteel overbrugd.
Tilman Rothermel (Bremen, Duitsland) begon met zijn inktspetter tekeningen tijdens de Corona-periode op papier dat hij kreeg van zijn Japanse vrienden uit Echizen/Fukui. Hij nodigde Contrechoc (Rotterdam, Nederland) uit om samen te schilderen op dit prachtige Japanse Washi-papier. De resulterende kunstwerken werden tot kledingstukken genaaid die in Duitsland en Japan werden tentoongesteld.

Kleding gemaakt van materialen die gerecycled kunnen worden

De resultaten van de samenwerking werden door Contrechoc in de Fashion Tech Farm verwerkt tot twee kledingstukken die vervolgens werden gecombineerd met fashion-tech-elektronica.
Het materiaal van deze kledingstukken, is CO2-footprint nul, volledig herbruikbaar en te recycleren. Het is Japans papier met zeer lange vezels en dit materiaal zou een goedkoop alternatief kunnen zijn voor de huidige dure hightech materialen die voor jassen worden gebruikt. In een klimaat dat warmer wordt, ademen de papieren materialen zonder enige complexe industriële verwerking. Het papier kan eenvoudig worden hergebruikt om andere of nieuwe papieren kledingstukken te maken.

Verbinding met andere Fashion Tech Farm-projecten

De papieren kledingstukken van kunstwerken passen binnen de filosofie van de Fashion Tech Farm en sluiten aan bij andere getoonde projecten, zoals het project "Design Shame" dat getoond wordt in de Fashion Tech Farm. Het project slaat bruggen tussen kunst- en design disciplines en gaat in op actuele maatschappelijke uitdagingen. Het biedt een serieus en humoristisch perspectief op onderzoek dat gaande is om de huidige, nogal rampzalige manier waarop onze samenleving zich ontwikkelt, te veranderen. Met dit project dragen Tilman Rothermel en Beam Contrechoc bij aan het openen van nieuwe wegen naar een creatieve zee van mogelijkheden om het menselijk gedrag op deze planeet te verbeteren.

Over Tilman Rothermel

Tilman Rothermel werkt als kunstenaar in Bremen.
1946, Stuttgart. studeerde aan de kunstacademies in Stuttgart en München.
Docent Kunst Cultuur en Filosofie in Bremen.
Organisator van vele evenementen tussen Duitse kunstenaars en kunstenaars/ontwerpers uit Nederland, Tsjechië, Japan en andere lande.

Short Jacket (model Roxy) — © Fashion Tech Farm

Biobiss Fundhaus Bremen, expo Rothermel — © Tilman Rothermel