Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Wind Knitting Factory

Wind Knitting Factory is een windgedreven breimachine die met de kracht van de wind duurzame sjaals breit.

Wind Knitting Factory by Merel Karhof — © Charlotte Visser

Ontwerper Merel Karhof presenteert Wind Knitting Factory, een breimachine die wordt aangedreven door de wind en op die manier sjaals breit . Je treft haar "wind knitting farm" onder de windluifel aan de Nieuwe Emmasingel, waar je Windgebreide sjaals kunt kopen terwijl je ziet hoe ze gemaakt worden.

Fashion Windfarm

Ontwerper Merel Karhof presenteert ‘Wind Knitting Factory’ tijdens de Dutch Design Week. Onder de windluifel aan de Nieuwe Emmasingel zal ze haar “Fashion Windfarm” tonen, bestaande uit twee breimachines.

Groeiende breisels

De ‘Wind Knitting Factory’ is een breimachine die wordt aangedreven door wind en op die manier sjaals breit. Bovenaan de ‘Wind Knitting Factory’ voedt een grote klos wol langzaam de machine. Terwijl de wol wordt gebreid, groeit en verlengt het breisel zich geleidelijk naar beneden, waar bezoekers het langer en langer zien worden. Zo nu en dan wordt het breisel 'geoogst' en omgevormd tot sjaals, die worden gelabeld met de tijd en dag waarop de wind het breisel maakte. De sjaals zijn te koop in de Wind Knitting Factory shop.

Duurzame productie

Deze mobiele windfabriek illustreert een productieproces en visualiseert wat je duurzaam kunt produceren met de aanwezige stedelijke wind.

Play video
Play video

Over Studio Merel Karhof

Merel Karhof is afgestudeerd aan de RCA Londen en de DA Eindhoven. Zij ontwerpt poëtische objecten en installaties waarin ze gebruik maakt van ambachten en technieken in nieuwe, originele, duurzame toepassingen. Haar werk is tentoongesteld in instituten als het Victoria & Albert Museum en het Taiwan Design Centre. Het Kentucky Museum of Art and Craft (VS) kocht de ‘oogst’ van haar windbreimachine en haar Tanning Laboratory is opgenomen in de permanente collectie van het Zuiderzeemuseum.

Wind Knitting Factory NDSM-wharf Amsterdam

Wind Knitting Factory at Lookout tower Vlieland — © Jort Klarenbeek

Installing Wind Knitting Factory — © Charlotte Visser

Wind Knitted Scarves