Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

KOELHUIS | The Rise of a New Cultural District

Het ontstaat van een nieuw, cultureel district in Eindhoven: van industriegebied naar een permanente thuisbasis voor de creatieve en tech gemeenschap.

Koelhuis District Eindhoven Night Render — © Group A architects

Het gebied rond het voormalige Campina vrieshuis transformeert naar Koelhuis District: een cultureel district rond Immersive Experiences, nieuwe mediakunst en hedendaagse cultuur. Het wordt een permanente broedplaats voor de creatieve en technische gemeenschap om te wonen, werken en presenteren.

Het Ontstaan van een Nieuw Cultureel District

70 jaar geleden transformeerde een klein Eindhovens gehucht genaamd “de Poeijers” in het industriegebied dat we vandaag de dag kennen als “de Kanaalzone”. Het gebied vormde decennialang de vruchtbare bodem voor de zuivelgigant Campina. Nu, anno 2024 staat het gebied aan de vooravond van weer een grote transformatie. De oostkant van de stad wordt, met de komst van de Design Academy Eindhoven, de Caai en de ontwikkeling van het Koelhuis District, dé nieuwe plek voor cultuur. Koelhuis District Eindhoven vormt een cultureel anker, ontwikkeld rondom het voormalige Campina vrieshuis, industrieel monumentaal erfgoed dat lokaal bekend staat als Koelhuis. Het culturele district rond Immersive Experiences (IX), nieuwe mediakunst en hedendaagse cultuur, wordt een permanente broedplaats voor de creatieve en tech gemeenschap waar gewoond, gewerkt en gepresenteerd kan worden. Deze tentoonstelling neemt je mee in een reis door het verleden, heden en de toekomst van dit nieuwe, culturele district.

Over Concrete Culture

Concrete Culture verankert kunst, cultuur en technologie in stedelijke ontwikkelingen en transformeert ze tot duurzame gemeenschappen. Concrete Culture's initiatieven omvatten Koelhuis Eindhoven (voormalig Campina vrieshuis) en Katoenhuis Rotterdam (5.500m² voormalige katoenopslag in het hart van Rotterdam's Makers District, M4H). Beide richten zich op Immersive Experiences (IX) en bieden werkruimtes, studio's en presentatieruimtes om creatief en technisch talent te ondersteunen.