Zoeken

Sluit zoeken
Valeriia Yeromenko

Door samen te werken met neurodivergente deelnemers, onderzoekt het project hoe zintuiggericht ontwerp kan bijdragen aan meer comfort en welzijn.

Mode en Zintuiglijke Ervaring

Design gaat verder dan alleen vorm en functie—het beïnvloedt ons welzijn. Kleding draait niet alleen om uiterlijk; het biedt een multi-zintuiglijke ervaring waarbij aanraking, geluid en geur een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan een kriebelige trui of de geur van natte wol. Voor neurodivergente personen, zoals zij met ADHD of autisme, zijn deze zintuiglijke interacties nog belangrijker door hun unieke sensorische verwerking.

In de mode ligt vaak de focus op esthetiek, maar voor neurodivergente mensen hebben zintuiglijke aspecten van kleding een grote impact. Onprettige texturen kunnen ongemak veroorzaken, terwijl andere stoffen rust kunnen geven.

(Dis)Embodied Garments wil modeontwerp stimuleren dat de niet-visuele zintuigen centraal stelt als inclusieve benadering.

Over Brittany Thorpe

Modeontwerper en designonderzoeker Brittany Thorpe verkent de relatie tussen kleding en welzijn door het betrekken van de niet-visuele zintuigen. Brittany heeft een Master of Arts in Design behaald aan de Willem de Kooning Academie en een Bachelor in Fashion Design van Falmouth University.