Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Welkom: Talentvolle Gemeenten

Een netwerkbijeenkomst voor gemeenten en kunstenaars die willen samenwerken aan maatschappelijke uitdagingen.

Voor beleidsmedewerkers van gemeenten die behoefte hebben aan nieuwe perspectieven. Voor kunstenaars die willen bijdragen aan maatschappelijke verandering.

Ongelijkheid, digitalisering, armoede, klimaatverandering, krimp of juist verstedelijking. Stuk voor stuk grote maatschappelijke opgaven, waar gemeenten mee aan de slag moeten. Bij zulke vraagstukken zijn verbeelding, verwondering en nieuwe perspectieven welkom. Kunstenaars zijn daar sterk in. Toch komt samenwerking in dit soort vraagstukken tussen kunstenaars en gemeenten soms moeilijk van de grond.

Het afgelopen jaar onderzochten we in het project Gezocht: Talentvolle Gemeenten welke belemmeringen samenwerking tussen kunstenaars en gemeenten in de weg staan, en welke nieuwe (financiële) instrumenten er nodig zijn om samen te werken aan maatschappelijke opgaven. Niet ter vervanging van kunstsubsidies, maar als aanvulling.

We schreven hiervoor een open call uit voor gemeenten. Gemeenten waren daarin deze keer niet de verstrekker van een subsidie, maar de aanvrager van verbeeldingskracht. Uit de aanmeldingen werden afgelopen voorjaar Utrecht, ‘s-Hertogenbosch en Krimpen aan den IJssel geselecteerd.

In deze sessie delen zowel de betrokken kunstenaars als beleidsmedewerkers van gemeenten hun ervaringen - de inspirerende én de frustrerende. Ook kijken we naar de toekomst: hoe krijgen we samenwerking vaker, makkelijker en op meer plekken van de grond?

Programma

14.00 - Inloop

14.30 - Introductie & inspiratie
Maak kennis met verschillende kunstenaarspraktijken en de verschillende manieren waarop zij van waarde kunnen zijn bij maatschappelijke opgaven. Cathalijne Smulders en Jija Sohn laten je ervaren hoe zintuigen het politieke ontwerpdenken kunnen versterken.

15.30 - Panel & policy
SETUP ging aan het werk bij de gemeente 's-Hertogenbosch, en kunstenaar Edwin Stolk ging in Krimpen aan den IJssel aan de slag met de lang gekoesterde wens om een 'hart van Krimpen' te realiseren. Hoe kijken de betrokken kunstenaars en ambtenaren naar de samenwerking? En wat kunnen andere gemeenten daarvan leren?

16.30 - Drinks

Over Gezocht: Talentvolle Gemeenten

Gezocht: Talentvolle Gemeenten is een initiatief van SETUP, Edwin Stolk, Cathalijne Smulders en stichting Lobby Lokaal in samenwerking met DOEN, Platform31 en de HKU.

Dit onderzoeksproject wordt mede mogelijk gemaakt door Innovatielabs van het Ministerie van OC&W en het Cultuurinnovatiefonds van de Provincie Utrecht.
Partners