Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Meanderende Maas

Atelier NL presenteert Meanderende Maas: Dutch Design op grootse schaal

Maikel Samuels

Samen met Meanderende Maas verkent Atelier NL hoe Nederland vormgeeft aan een veranderende relatie met het water.

~

Sinds het water in Rijn en Maas dertig jaar geleden tot de rand van de dijk kwam – in Limburg ging het er overheen – zijn we anders gaan denken over de veiligheid in de Nederlandse delta. We versterken niet langer alleen de dijken, maar geven de rivieren ook meer ruimte om het water te verwerken. Dit biedt tegelijkertijd nieuwe kansen aan mens en natuur. Langs de Maas van Ravenstein tot Lith wordt zo het project Meanderende Maas uitgevoerd. Aan de hand van de klei die voor de rivierverruiming en dijkversterking afgegraven wordt, laat Atelier NL zien hoe veiligheid samengaat met grotere biodiversiteit en meer aandacht voor de rijke historie van het gebied. Klei verbindt de rivier met de dijk en de dieren, met de mensen die er wonen, werken en genieten in dit prachtige landschap.

Ruimte voor rivieren

HΓ©t toonbeeld van Dutch Design is ongetwijfeld onze inventieve omgang met water. Al tweeduizend jaar vormt watermanagement – met polders, gemalen, dijken en kanalen – een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Maar door klimaatverandering is een nieuwe aanpak nodig: soms is er te veel water, soms te weinig. Nederland blijft veilig en leefbaar als we niet alleen de dijken versterken, maar ook rivieren meer ruimte geven en water vasthouden. De ingrepen in het landschap, zoals bij het project Meanderende Maas, dragen bij aan een rijkere natuur en nieuwe economische kansen. Atelier NL toont deze ontwikkeling door de ogen van een dijkgraaf, aannemer, wandelaar of ooievaar.

Klei verbindt

Als verbindend element in de tentoonstelling gebruikt Atelier NL de klei die wordt afgegraven voor de verruiming van de rivier en het versterken van de dijk. Het Maas KleiServies dat ze hiervan maken is onderdeel van een inspirerend parcours door het landschap en de geschiedenis van Meanderende Maas. De klei is tastbaar aanwezig, rauw en onbewerkt, of gezuiverd en verpakt voor gebruik als β€˜Broodjes’ Maasklei. Elk broodje krijgt een boodschap mee van jou, de bezoeker, aan degene die de klei koopt om er iets moois mee te maken.

Meer informatie over het project Meanderende Maas: www.meanderendemaas.nl

Over Atelier NL

Atelier NL benadrukt de waarde van lokale materialen door ruwe elementen om te zetten in tastbare, alledaagse objecten. Ze maken keramiek van lokale klei en glas van wild zand, waarbij ze verhalen van de aarde onthullen en zich inzetten voor verantwoorde processen. In samenwerking met lokale gemeenschappen ontwikkelen ze ontwerpen die mensen uitnodigen om actief deel te nemen en de band tussen mens en natuur te versterken.
Partners
Hallenweg area, Atelier NL, Bergmannstraat 76 , Map No. D3
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Toiletten aanwezig