Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Flora Aeterna

Een poëtisch servies, gemaakt van vernieuwende circulaire porselein klei, waarin inheemse bloemen in reliëf opnieuw tot leven komen

Flora Aeterna - Smalle Weegbree - Dinnerplate — © Diewke van den Heuvel

Met Flora Aeterna brengt Lotte de inheemse natuur voelbaar dichtbij, in een servies gemaakt van scherf afval, waar inheemse bloemen in reliëf op de borden lijken te liggen. Het servies is gemaakt van keramiek afval, die ze tot waardevolle grondstof verwerkt in haar poëtische ontwerpen.

Achtergrond

Lotte Douwes maakt nieuwe, hoogwaardige serviezen en interieurproducten van keramiekafval. Daarbij wil ze het volledige productieproces van porselein en aardewerk circulair maken. Want het bord in je kast en dat kopje op je bureau lijken zo gewoon, maar ze worden gemaakt van kostbare stukjes aarde.

Na jaren van experimenteren en onderzoek is Lotte expert in het hergebruik van keramisch afval, voor de productie van nieuw hoogwaardig keramiek. Ze ontwikkelt kleirecepten die vergelijkbaar zijn met nieuwe klei, maar voor het overgrote deel bestaan uit scherf afval. De circulaire productietechniek past ze toe op haar ontwerpen, zoals Lamp&Socket, Circular Collection en nu ook voor Flora Aeterna.

Voelbare natuur

Flora Aeterna gaat over onze verbinding met het landschap, de natuur die ons omringt. De vruchtbare aarde van zand, kalksteen, leem en klei waar de natuur op kan groeien en floreren. De natuur die elk seizoen een andere adembenemende gedaante aanneemt en levendige herinneringen oproept van geuren, kleuren en tastbare herinneringen van graspluimen die je door je vingers laat gaan. Dat gevoel van herkenbaarheid heb ik getracht te vangen in een servies, gemaakt van een lokale grondstof die de basis vormt van keramiek: klei. Door het materiaal te kneden en letterlijk een afdruk achter te laten, is de natuur even tot stilstand gekomen en vereeuwigd in een servies.

De inheemse planten en bloemen die kenmerkend zijn voor ons land, zoals Smalle Weegbree, Wilde Kamperfoelie, Kleine Pimpernel en Doorgroeide Duizendknoop zijn in reliëf op de verschillende serviesdelen geplaatst, middels een bijzonder procedé. Elk geraffineerd detail dat deze planten zo kenmerkend maakt is hierdoor zichtbaar: van een gevouwen blaadje met verfijnde nerven tot stampers, stempels, zaadjes en bestoven helmknoppen.

Ambitie

Het tafelservies is het resultaat van mijn wens om de schoonheid van goed ontworpen producten een podium te bieden en tegelijkertijd een antwoord te vinden voor onder andere het steeds schaarser worden van grondstoffen en klimaatverandering. In mijn ambitie om het keramiekafval, dat inherent is aan de productie, terug te dringen tot nul, is het gelukt om van o.a. extreem harde porseleinscherven die moeilijk opnieuw te verwerken zijn, nieuw porselein te maken. Door de waardevolle samenwerking met sociale partners, bedrijven en inwoners kunnen we nu lokaal circulair porselein produceren. Het resultaat is zichtbaar in deze 12-delige servies collectie, die niet alleen esthetisch is maar ook een dieperliggend duurzaam en sociaal verhaal vertelt. Flora Aeterna is ontworpen voor dineren op hoog niveau en geschikt voor gebruik in horeca en thuis.

Over Studio Lotte Douwes

Lotte Douwes transformeert keramiek- en specifiek porseleinafval in nieuwe servies- en interieurproducten. Ze ontwerpt hoogwaardige kleirecepten die lagere baktemperaturen vereisen en unieke eigenschappen hebben. Haar missie is om het hele productieproces van aardewerk en porselein circulair te maken, waardoor er flink bespaard wordt op kostbare grondstoffen en energieverbruik. Terwijl ze producten ontwerpt om te koesten die een leven lang meegaan. Lotte produceert eigen ontwerpen en in opdracht

Flora Aeterna - prints and plate — © Diewke van den Heuvel

Flora Aeterna - flowers and prints — © Diewke van den Heuvel

Flora Aeterna - Dinnerplate — © Diewke van den Heuvel

Ceramic waste — © Diewke van den Heuvel