Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Tangible Intangible

Laat je verwonderen door het werk van vijf vormgevers. Gebaseerd op hun eigen werk maakte zij tapestry art geproduceerd door Moooi Carpets.

Collage of the artists work — © Ivi van Keulen

Aanraken of niet aanraken? Het werk van de vijf vormgevers uit verschillende disciplines nodigt uit om het werk aan te raken, en in geval dat niet mag, dichterbij te komen en te kijken naar hoe de vormgevers hun materiaal gebruiken en toepassen.

Tapestry art

In deze samenwerking met Moooi Carpets, gecureerd door Wisse Trooster, zijn de vormgevers uitgedaagd om van hun eigen werk een tweedimensionaal limited edition tapestry art te maken. De vormgevers werken binnen diverse disciplines: productontwerp, kunst en grafisch ontwerp, en met verschillende materialen: hout, keramiek, textiel en restmateriaal.

Hoewel de tapestry art aan te raken is en de uitstraling van een ander materiaal heeft geeft het geen tastbare informatie. Dit staat in tegenstelling tot het werk van de vormgevers waarbij het materiaal een ander gevoel geeft bij aanraking, invloed heeft op de vorm en hoe het product ervaren wordt.

Moooi Carpets

Alle tapijten combineren een eindeloze mix van kleuren dankzij het gebruik van een baanbrekende high-definition Chromojet-printer en zijn nauwkeurige tinten, wat een speelse illusie van diepte creëert. De collectie biedt een brede variëteit aan mogelijkheden en bestaat uit drie verschillende families: Signatures, Custom en Your Own Design. Elke familie biedt verschillende oplossingen om aan de vele eisen van projecten en individuele smaak te voldoen.

De vormgevers

Ivi van Keulen is een vormgever die het gebied tussen kunst en design verkent. Waar ze voorheen voornamelijk grafisch werk maakte, zowel kunst als design, maakt ze nu composities met de scherven van beschadigde Delfts Blauw vazen. Voor haar tapestry art heeft ze een compositie gemaakt uit Marcel Wanders vazen van de Royal Delft Moooi collectie.

Van jongs af aan verkende Jana Kleine Kalmer verschillende creatieve uitlaatkleppen. Met een diploma in interieurarchitectuur verhuisde ze in 2010 naar Amsterdam om samen te werken met ontwerp-iconen Marcel Wanders en Piet Boon. Sinds 2021 runt ze haar eigen praktijk. Haar wandtapijten zijn gebaseerd op haar The Organic Sequences serie. Illustraties die voortkomen uit het verlangen om de tijd, fysieke en mentale ruimte terug te winnen die in beslag wordt genomen door de druk van de hedendaagse wereld.

Teun Zwets is een ontwerper die innovatief gebruikmaakt van afvalmaterialen. Na zijn afstuderen bouwde hij een eigen expositie en won hij de Kazerne Design Award. Hij werkt aan diverse collecties en maatwerkprojecten, en heeft samengewerkt met merken zoals G-star en Piet Hein Eek. Voor zijn tapestry art is hij de samenwerking met AI aangegaan

De vormgevers

Sofie Aaldering is een Nederlandse textielkunstenaar. Ze studeerde in 2021 cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. ELLE Decoration plaatste Sofie op de cover als een van de kunstenaars om in 2024 in de gaten te houden. Het transformeren van materialen zoals tule en gaas vormt de basis van haar ontwerpen. Door deze materialen op onconventionele manieren te verkennen en te veranderen, creëert Sofie kunstwerken die nieuwsgierigheid opwekken. Binnen dit project transformeert Sofie haar 3D-kunstwerken tot 2D-tapestry art.

Wisse Trooster heeft zijn interieurproducten op diverse plekken getoond, van Piet Hein Eek tot Rossana Orlandi, en in 2022 won hij met zijn schuurschijven-wandlamp een Best of Year Award bij Interior Design (NYC). Sinds een aantal jaren cureert en organiseert hij exposities in zowel Milaan, met Isola Design, als in Nederland. Naast het cureren van deze tentoonstelling doet hij zelf ook mee en maakt hij tapestry art van gebruikte schuurschijven van de Design Academy.

De tentoonstelling wordt gehouden in de gedeelde studio van Ivi van Keulen en Paul Heijnen. Naast de presentatie van het kunsttapijt zal Paul Heijnen zijn Sculpt-collectie presenteren.

Over Wisse Trooster & Ivi van Keulen

Samengesteld door Wisse Trooster en gehost door Ivi van Keulen in haar gedeelde studioruimte met Paul Heijnen bij Sectie-C