Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

562

562 vragen die een lesbische vrouw in de loop der jaren heeft ontvangen

Dit najaar is schrijver, kunstenaar en activist Fleur Pierets terug bij MU met haar video performance 562. 562 is een opsomming van de 562 vragen die haar als lesbische vrouw werden gesteld in de afgelopen jaren.

562

Exact tien jaar geleden, in de zomer van 2014, zette MU de deuren wagenwijd open voor GENDERBLENDER, een expositie waarin genderdiversiteit centraal stond. Fleur Pierets en haar vrouw Julian, drijvende krachten achter het magazine Et Alors?, tekenden voor de gelijknamige publicatie. Kort daarna beginnen ze 22-The Project, een performatieve estafette waarbij ze in ieder land dat het huwelijk tussen gelijke seksen toestaat willen trouwen. Na vier ceremonies, waarvan één in Nederland, eindigt het project met de dood van Julian. Dit najaar is schrijver, kunstenaar en activist Fleur Pierets terug bij MU met 562 haar eerste video performance sinds 22-The Project.

562 is een opsomming van de 562 vragen die haar als lesbische vrouw werden gesteld in de afgelopen jaren. Vragen die gaan van ‘Weet je het zeker?’ en ‘Hoe kunnen je ouders nog trots op je zijn?’ tot ‘Je weet toch dat je naar de hel gaat?’. Gezeten op een stoel, soms live soms in een gefilmde versie, kaatst Pierets deze vragen terug. 562 fungeert als een spiegel waarin bezoekers worden geconfronteerd met hun, al dan niet rigide, ideologieën en veronderstellingen. Gefascineerd door identiteit en gemeenschap stelt Pierets de vraag hoeveel van je karakter vaststaat, hoeveel ervan wordt gevormd door je omgeving, en hoe dit alles je perspectief op de wereld beïnvloedt.

In al haar werk probeert ze de huidige tijd te vangen en te kijken hoe die functioneert op het niveau van gelijke rechten. Door observeren en documenteren toont 562 hoe de wereld verandert, evolueert en soms ook weer terugplooit. De ultieme vraag die ze met de performance stelt : kan je door kennis en informatie, elke begrenzing van buitenaf ombuigen en opnieuw vormgeven om zo normatieve constructies te doorbreken.

Live optredens van Fleur Pierets op geselecteerde dagen

562 is een video installatie die dagelijks van 11:00 tot 18:00 te zien is bij MU. Op geselecteerde dagen zal Fleur Pierets ook live performances geven:

Zaterdag 19 Oktober | 14:00 - 17:00
Zondag 20 Oktober | 14:00 - 17:00
Vrijdag 25 Oktober | 14:00 - 17:00
Zaterdag 26 Oktober | 14:00 - 17:00
Zondag 27 Oktober | 14:00 - 17:00

Over Fleur Pierets & MU Hybrid Art House

MU is een huis voor hybride kunst, voor beeldende en verhalende perspectieven van kunstenaars en ontwerpers op de wereld van nu en morgen. MU is een Hybrid Art House. Alles wat we doen vertrekt vanuit inter- en trans-disciplinair denken. Al 25 jaar staat bij MU onderzoek, experiment en een open mentaliteit voorop, zowel in onze programmering en partnerschappen als in de manier waarop we het publiek bij onze projecten betrekken. Samenwerken, buiten de lijnen kleuren en co-creëren zit in ons DNA.