Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Hand made

Waar realiteit en verbeelding samenkomen: Een beeldengroep, sculpturen die de illusie van het maakbare verkennen.

Muurbloempje sculpture det. — © Tijs Rooijakkers

Beeldend kunstenaar Tijs Rooijakkers, bekend van zijn grootschalige installaties toont een beeldengroep van nieuwe werken uit de MANUS serie.
Andere beeldengroepen van exposanten van de CB ruimte zijn Oost-C genoten: Agnieska Mazur, Gerco Hagendoorn, Roland Blok en Frits Achten.
HAL 10 Sectie-C.

Vorm en antivorm, een beeldengroep.

Stel je voor dat je een arm met een hand uit een stuk papier knipt, zonder de vorm helemaal los te snijden. Als je vervolgens de arm en hand omvouw en het papier rechtop zet, begint er een transformatie plaats te vinden. Als je het nog eens zou door vouwen dan zou de uitgeknipte hand zijn gewezen plek, zijn oorsprong als het ware, een hand kunnen geven.
Zover laat ik het in deze serie echter niet komen. Het is deze wisselwerking die tegenpolen creëert tussen wat aanwezig is en wat afwezig lijkt, die mijn sculpturen hun unieke karakter geeft. Omdat ik elke keer op intuïtie de vormen verkrijg, krijgt elk werk een eigen identiteit en expressie. Geen twee sculpturen zijn hetzelfde; elk personage vraagt om een andere aanpak en krijgt zo zijn eigen karakter.

Dit proces is voor mij niet alleen een manier om vorm te geven aan materie, maar ook een manier om de dunne lijn tussen zijn en niet-zijn te verkennen. De personages die zo ontstaan, zijn als stille getuigen van de voortdurende dialoog tussen creatie en destructie, tussen vorm en antivorm.

Bijeen gebracht lijken de sculpturen contacten te leggen en verworden zij personages die een rol vervullen.

Over Tijs Rooijakkers

Tijs Rooijakkers creëert grootschalige installaties en sculpturen die de grens tussen realiteit en verbeelding verkennen. Zijn werk varieert van figuratief tot abstract, altijd vloeiend en organisch, met een sterk communicatief karakter. Intuïtief maar conceptueel gedreven, roepen zijn sculpturen een tastbare illusie van het maakbare en onwerkelijke op. Tijs werkt ook in opdracht en vertaalt zijn visie naar sculpturen die perfect aansluiten bij de behoeften de ruimte en van zijn opdrachtgevers.
Two Manus sculptures 2024 — © Tijs Rooijakkers
Partners