Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

TEXTILE 3-DELIGHT

Een nieuw tijdperk in weven en werkkleding

3D chef's jacket in progress

EE Exclusives en Le Nouveau Chef lanceren de allereerste 3D-geweven koksbuis, ontwikkeld met de innovatieve wholegarment weeftechniek en ontwerper Kelly Konings. Dit lokaal geproduceerde product markeert een nieuw tijdperk in werkkleding, waarin duurzaamheid, technologie en vakmanschap samenkomen.

De eerste 3D geweven koksbuis

Voor de allereerste 3D-geweven koksbuis is de innovatieve 3D-weeftechniek wholegarment weaving toegepast. Deze techniek maakt het mogelijk om complexe structuren en vormen te creëren die naai- en knipwerk overbodig maken. Verschillende lagen worden in het ontwerp al met elkaar verbonden. De 3D techniek wordt op het gebied van breien al breed ingezet, in weven zijn nog vele stappen te maken. Dit resulteert niet alleen in minder afval, maar biedt ook flexibele productiemogelijkheden zoals maatwerk en het gebruik van slimme materialen. Met de 3D techniek is er geen onderscheid tussen het textiel en het ontwerp van de kleding. De ontwerper en producent komen dichter bij elkaar, resulterend in een eindproduct dat perfect aansluit bij de wensen van de consument.

Transformatie van de mode-industrie

De mode-industrie staat bekend om haar negatieve impact op het milieu en slechte arbeidsomstandigheden. Vaak leidt het huidige proces tot overproductie waarbij maar liefst 30% van de kleding nooit wordt verkocht en 60% binnen een jaar op stortplaatsen belandt of wordt verband. Met de introductie van 3D-geweven kleding streven Le Nouveau Chef en EE Exclusives ernaar om deze problematische aspecten van de industrie aan te pakken door afval te verminderen en overproductie tegen te gaan. Deze technologie zet een nieuwe standaard in de textielindustrie en pleit voor transparantie in de toeleveringsketen, terwijl het productie- en distributieprocessen dichter bij huis kan brengen.

Het begin van een nieuwe standaard

Op dit moment staan de textiel- en mode-industrie ver van elkaar af. In de meeste gevallen heeft een inkoper nooit een weverij bezocht. Deze technologie zet een nieuwe standaard in de textielindustrie en pleit voor transparantie in de toeleveringsketen, terwijl het productie- en distributieprocessen dichter bij huis kan brengen.

De 3D-geweven koksbuis is een uniek product, ontworpen om de grenzen van design en technologie te verleggen, wordt tijdens Dutch Design Week gedragen door de chefs van restaurant Kazerne. Het project zal een white paper worden als voorbeeld voor de industrie. De koksbuis komt tijdens een exclusieve veiling beschikbaar. De opbrengst van deze veiling gaat naar goede doelen waardoor de impact van dit project verder reikt dan de mode-industrie alleen.

De allereerste 3D geweven koksbuis, een product van Le Nouveau Chef en EE Exclusives dat symbool staat voor innovatie en duurzaamheid wordt gelanceerd tijdens Dutch Design Week en markeert het begin van een nieuwe standaard in culinaire mode en textielproductie.

Over EE Exclusives x Le Nouveau Chef

EE Exclusives en Le Nouveau Chef zijn familiebedrijven met een gedeelde passie voor vakmanschap en kwaliteit. Met de nadruk op innovatie, een eerlijke prijs voor iedereen in de keten, samenwerking en kennisdeling wordt met dit project hun visie op een duurzame toekomst voor generaties die volgen werkelijkheid.

3D chef's jacket in progress

3D chef's jacket in progress

Partners