Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Kanta to the World: Whose waste is this?

Designer at his shop, creating an upcycled piece.

Veel gemeenschappen in "the Global South" worden belast met een enorme hoeveelheid ongewenste textiel uit "the Global North. Deze items belanden vaak op markten zoals Kantamanto, waar beperkte middelen leiden tot innovatieve her- en upcyclingmethoden om wat wij als afval beschouwen te hergebruiken.

Kantamanto Markt, een van de grootste tweedehandsmarkten, en een bijzonder circulair ecosysteem

Kantamanto-markt, in Accra, Ghana, is de grootste tweedehands kledingmarkt in West-Afrika. Het ecosysteem van de markt ontvangt wekelijks meer dan 15 miljoen kledingstukken, waarvan 40% binnen een maand als afval de markt verlaat en terechtkomt in de overvolle stortplaatsen van Accra, die in de natuur en de oceaan lekken, alles als gevolg van 'wastecolonialism' uit 'the Global North'. Ons initiatief heeft als doel het indrukwekkende ecosysteem van Kantamanto in de spotlight te zetten en te ondersteunen zodat het kan floreren als het circulaire fashion ecosysteem dat het is. Door samenwerking met partners op het gebied van afvalverwerking en circulaire fashion willen we de creatieve en veerkrachtige community van Kantamanto steunen zodat het een voorbeeld word van hoe we mode op een meer planeet- en mensvriendelijke manier kunnen benaderen. Met een 'growth-to-degrowth' aanpak willen we de ontwikkeling van de markt ondersteunen, los van de afhankelijkheid van de afvalstromen uit 'the Global North.

Over Kantamanto Social Club

Kantamanto Social Club, ontstaan uit de Kantamanto-markt, is een gemeenschap die individuen verenigt tegen fast fashion. Het toont en viert het unieke werk van de Kanta-gemeenschap terwijl het bewustzijn over de milieu-impact van fast fashion wordt vergroot. We benadruken creatieve hergebruik en re/upcycling, en roepen op tot heroverweging van modekeuzes. Bij Kantamanto Social Club komen creativiteit en bewustzijn samen, waardoor we afgedankte kledingstukken omgevormen tot krachtige statements.

Hybrid panel discussion at our London event.

Designer at his upcycled fashion shop.

Designer in the groups shared tailoring shop.