Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Outpost for Unreal Institutions

Een negen dagen durend onderzoekscentrum, gelegen op de overlappende grenzen van fictie en werkelijkheid, dat fictieve instellingen onderzoekt.

De OUI ernaar het veld van ‘co-opting instellingen’ in kaart te brengen. Hierbij wordt onderzocht hoe deze projecten de rituelen en autoriteit van bestaande instellingen kapen om ambigue, overgangsruimten te cultiveren die onze collectieve toekomst kunnen hervormen.

Herontwerpen van Instellingen voor het Radicaal Onwerkelijke

In een wereld die wordt gekenmerkt door mondiale en lokale crises, groeit de ontgoocheling over het vermogen van moderne instellingen en hun bureaucratieën om los te komen van hun hardnekkige vasthouden aan de status quo en betekenisvolle verandering teweeg te brengen. Welke instellingen missen we om een rechtvaardige en eerlijke overgang weg van het kapitalisme te waarborgen? Welke collectieve instanties moeten we herstellen om empathischer te kunnen besturen? Hoe kunnen creatieve praktijken samenwerken met burgers om transformatieve, duurzame, veerkrachtige en radicaal andere toekomsten te ondersteunen?

De OUI is geïnteresseerd in het onderzoeken van de steeds groeiende beweging van ontwerpers, kunstenaars, organisatoren en culturele werkers die instellingen inzetten als medium, als een vorm van co-speculatieve praktijk. Deze pseudo- of onwerkelijke instellingen zijn erop gericht om de vaak banale functies van sociale en civiele instellingen opnieuw te schrijven, als een manier om ambigue ruimtes van constructieve ficties te creëren. Deze projecten stellen ons in staat om maatschappelijke normen uit te dagen en te onderzoeken welke andere behoeften, verlangens of dromen onze ins

Een Negen Dagen Durende Onderzoekspost voor Collectieve Verbeeldingen

Net als de ‘onwerkelijke’ projecten die het wil ontleden, dient de OUI bij DDW een dubbel doel: zowel als visueel archief van bestaand werk als een plek van kenniscreatie die erop gericht is de methodologie van dit diverse veld in kaart te brengen en te bevorderen - hoe cultiveren we ‘onwerkelijke’ ruimtes waar dit keer op keer kan gebeuren? De OUI zal fungeren als een actieve studio, waarin een verscheidenheid aan creatieve beoefenaars en bezoekers wordt betrokken bij het creëren van nieuwe verbanden, analyses en voorstellen voor onwerkelijke instellingen.

Tijdens DDW zal de OUI de achtergronden van de creaties van fictieve instellingen in kaart brengen, de vocabularia en esthetiek van hun ontstaan bestuderen, de mechanica van hun onderhoud onderzoeken, en enkele van hun oprichters en beheerders interviewen. Een proces dat gezamenlijk de onwerkelijkheid onderzoekt die door deze projecten wordt gemanifesteerd om hun potentieel en voorstellen voor nieuwe manieren van leven beter te begrijpen. De bevindingen zullen na DDW worden gepubliceerd als een boek, getiteld Directory of Unreal Institutions, een gids of ‘Gouden Gids’ voor fictieve instellingen en onze collectieve verbeeldinge.

De installatie van de Voorpost voor Onwerkelijke Instellingen is mogelijk gemaakt met de steun van Bureau Binnenstad Eindhoven.

Over Pete Ho Ching Fung + Samein Shamsher

Pete Fung is een ontwerper, onderzoeker en docent gevestigd in Nederland. Zijn werk onderzoekt hoe design kan worden gebruikt om kritisch om te gaan met de complexiteiten binnen onze onderlinge afhankelijkheid. Samein Shamsher is een onderzoeker en design docent, momenteel werkzaam als PhD Mellon Fellow aan de School for Interactive Arts and Technology van SFU. Eerder runden zij Discordant Projects, een praktijk gericht op co-speculatief ontwerponderzoek en publieke betrokkenheid.